Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Módosította a babák génjeit egy kínai tudós, most elmondta, mi az, amit megbánt

Tettéért három év börtönbüntetésre ítélték, ám a tudós nem tud teljes megbánást tanúsítani.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Orvostudomány

Szabó Kata

Szerkesztő

A tudós a The Guardiannak adott interjút, melyben elmondta, hogy nem szeretne kifogásokat keresni tettére, de azt elismeri, hogy utólag visszagondolva elhamarkodottan cselekedett.

A Lulu és Nana nevet viselő lányok lettek az első génmódosított babák a világon, miután Ho Csien-kuj módosította az ikrek embrióit, mielőtt az anyaméhbe helyezte volna őket. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

A folyamat során immúnissá tette a csecsemőket az AIDS-t okozó HIV-vírussal szemben, később pedig kiderült, hogy a harmadik baba is megszületett manipulált DNS-sel.

A tudományos világ rémülettel reagált a hírre, az emberi gének módosítását ugyanis etikátlannak tartják, különösen akkor, ha az orvosilag nem indokolt. Érvelésük szerint a folyamat elfogadhatatlan kockázatot jelent magukra a kísérleti alanyokra és azok leszármazottaira nézve is, akik automatikusan öröklik a módosított DNS-t.

A tudóst korábbi munkáltatója, a Shenzhen Egyetem elbocsátotta a történtek után, 2019 decemberében pedig a bíróság három év börtönbüntetésre ítélte „illegális orvosi tevékenység” miatt.

„Sokat gondolkodom azon, hogy mit tettem” – mondta Ho Csien-kuj az interjúban. „Egy mondatban összefoglalva talán azt mondanám, hogy túl gyorsan tettem”, mondta.

Arra a kérdésre, hogy megbánta-e, a tudós nem tudott egyértelmű választ adni. Véleménye szerint ez egy nagyon összetett kérdés, így csak hosszas gondolkodás után tudna rá érdemben válaszolni.

A férfi szabadulása után állítólag új klinikát nyitott Pekingben, ahol megfizethető árú génterápiát kínál a pácienseknek, de azt sem zárja ki, hogy a jövőben a klinikai kutatásokhoz is visszatér.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.