Clouds
21 Budapest
Dollár
376,61 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
459,06 Ft
Bitcoin
28,341 $

Módosította a babák génjeit egy kínai tudós, most elmondta, mi az, amit megbánt

Fotó: Pexels / Illusztráció
Orvostudomány

Szabó Kata

Szerkesztő

Tettéért három év börtönbüntetésre ítélték, ám a tudós nem tud teljes megbánást tanúsítani.

A tudós a The Guardiannak adott interjút, melyben elmondta, hogy nem szeretne kifogásokat keresni tettére, de azt elismeri, hogy utólag visszagondolva elhamarkodottan cselekedett.

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

A Lulu és Nana nevet viselő lányok lettek az első génmódosított babák a világon, miután Ho Csien-kuj módosította az ikrek embrióit, mielőtt az anyaméhbe helyezte volna őket.

A folyamat során immúnissá tette a csecsemőket az AIDS-t okozó HIV-vírussal szemben, később pedig kiderült, hogy a harmadik baba is megszületett manipulált DNS-sel.

A tudományos világ rémülettel reagált a hírre, az emberi gének módosítását ugyanis etikátlannak tartják, különösen akkor, ha az orvosilag nem indokolt. Érvelésük szerint a folyamat elfogadhatatlan kockázatot jelent magukra a kísérleti alanyokra és azok leszármazottaira nézve is, akik automatikusan öröklik a módosított DNS-t.

A tudóst korábbi munkáltatója, a Shenzhen Egyetem elbocsátotta a történtek után, 2019 decemberében pedig a bíróság három év börtönbüntetésre ítélte “illegális orvosi tevékenység” miatt.

“Sokat gondolkodom azon, hogy mit tettem” – mondta Ho Csien-kuj az interjúban. “Egy mondatban összefoglalva talán azt mondanám, hogy túl gyorsan tettem”, mondta.

Arra a kérdésre, hogy megbánta-e, a tudós nem tudott egyértelmű választ adni. Véleménye szerint ez egy nagyon összetett kérdés, így csak hosszas gondolkodás után tudna rá érdemben válaszolni.

A férfi szabadulása után állítólag új klinikát nyitott Pekingben, ahol megfizethető árú génterápiát kínál a pácienseknek, de azt sem zárja ki, hogy a jövőben a klinikai kutatásokhoz is visszatér.