Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,70 Ft
Euró
395,98 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
61,266 $

Az MNB drasztikus kamatemelésére megtáltosodott a forint

A monetáris tanács drasztikus döntést hozott pénteken a brutálisan elszálló infláció nyomán: 950 bázisponttal, 25 százalékra emelte a kamatfolyosó felső szélét, erre a hírre pedig a magyar valuta is összekapta magát.

Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Erőteljesen drágult a forint a főbb devizákkal szemben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteki bejelentéseire: felgyorsult a forint csütörtök este tartó drágulása a főbb devizákkal szemben pénteken délelőtt.

Negyed 11 órakor az euró 416,98 forintra esett a reggel 6 órakor jegyzett 428,81 forintról. A frank 438,60 forintról 427,06 forintra gyengült, a dollár jegyzése pedig 438,39 forintról 427,05 forintra süllyedt. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

Az MNB drasztikus döntést hozott

Az MNB Monetáris Tanácsa 950 bázisponttal, 25 százalékra emelte a kamatfolyosó felső szélét, az egynapos fedezett hitel kamatát, az eddigi 15,0 százalékról. Az 1 hetes fedezett hiteleszközét pedig felfüggesztette a jegybank.

Az MNB jelezte azt is, hogy október 14-től egynapos (T/N) FX-swapeszközt, valamint egynapos (O/N) betéti gyorstendert hirdetnek meg napi rendszerességgel az eddigieknél magasabb kamatszinteken.

A jegybank vállalja továbbá, hogy a következő hónapokban közvetlenül biztosítja az energiaimport fedezése kapcsán felmerülő jelentősebb devizalikviditási igényt. Mivel a folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei összességében már pozitívak, így az intézkedés érdemben módosítja a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait – áll a monetáris tanács pénteki közleményében.

(MTI)