„Minden országnál rosszabbul védekeztünk”

not image

Nagy Noel

2021.február.23 - 17:47

Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok legfőbb járványügyi szakértője úgy fogalmazott, hogy ha minden tényezőt egybevetünk, az USA védekezett a legrosszabbul a pandémia ellen úgy, hogy egy fejlett, gazdag országnak tekinthető.

Az Egyesült Államok érte el először azt a statisztikát, amit egy országnak sem lett volna szabad – félmillióan hunytak a SARS-CoV-2 vírus szövődményeiben. Hosszasan lehetne sorolni, hogyan lehetett volna másképp védekezni, de ez nem változtatja meg a tényt, hogy egy ország félmillió lakost vesztett a gyilkos kórokozó miatt.

Dr. Anthony Fauci az ABC-nek adott interjújában pedig jelezte, hogy ez egészen elfogadhatatlan, főleg abból kiindulva, hogy Amerika a világ egyik legfejlettebb országa és a világ legnagyobb gazdasága:

„Ha minden dolgot egybevetünk, sokkal rosszabbul védekeztünk, minden a legtöbb ország. Nagyon nehéz visszanézni, és akár egy metaforikus képet megalkotni arról, ahogy a dolgozok zajlottak. Ez egyszerűen szörnyű”

idézte a CNN a szakértőt.

Az Amerikai Egyesült Államok halálozási számai messze meghaladják a világ összes többi országának a halálozási adatait, nemhogy a hasonló fejlettségi szinten álló nemzetekét. Valamennyi járványügyi nyilvántartás szerint kétszer annyi ember hunyt el a második legtöbb halálos áldozatot számláló országhoz, Brazíliához képest is.

Ezen felül az Egyesült Államokban regisztrálták a legtöbb koronavírus-fertőzöttet is, szám szerint már több mint 28 milliót, amely szintén több mint a duplája a második helyezett India a számaihoz képest, és háromszorosa a brazil koronavírus-fertőzöttek számának.

A szakértők szerint számos tényező hozzájárult ahhoz, hogy a helyzet ilyen szinten pokolivá váljon: gyenge vezetés, rossz kommunikáció, a helyi és állami vezetők elkapkodott enyhítése, a hatalmas ünnepi összejövetelek és a maszkviselés irányába tanúsított ellenállás.

Dr. Francis Collard, a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) vezetője az utóbbi kapcsán hozzátette, hogy a mostani járvány idején konkrétan életmentő felszerelésnek bizonyult a maszk, ennek ellenére többen – mindenféle tudományos alap nélkül – minden másnak kategorizálják. Ennek azonban tiszta eredménye lett: félmillió amerikai elhunyt.