Milyen oltásokat fogadnak el egy oltási igazoláshoz?

not image

A T-800-as

2021.február.26 - 06:09

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón válaszolt rövidebben az ezt érintő kérdésre, miközben még mindig van pár döntés, amik egyelőre nem születtek meg az ügyben.

Magyarországon márciustól kezdik el kipostázni azt a hivatalos kártyát, amivel a védettségünket igazolhatjuk. Egyelőre nem született döntés arra vonatkozólag, hogy ez pontosan milyen jogosultságokat vonhat maga után később.

Azt azonban már biztosan tudhatjuk, hogy a magánintézményekben nem lehetséges a privát, pénzért vásárolt oltások beadása. Ezt teljességgel kizárta a kormány, egyértelművé téve, hogy minden szabad vakcinát lefoglal és azt az oltási terven belül használja fel.

Ha valaki például külföldön kapja meg a védőoltást, az a személy kitől, melyik szervezettől, államtól kaphatja meg az oltási igazolást? – hangzott el az egyik kérdés a kormányinfón. A kérdés második fele pedig arra vonatkozott, hogy milyen oltásokat fogadnak el az oltási igazoláshoz.

„Védettségi igazolványt magyar hatóságoktól Magyarországon beoltott személy kaphat. Ha más országban is van ilyen, lesz ilyen, az Európai Unióban is folynak erről tárgyalások, akkor természetesen más ország is adhat ki védettségi igazolványt és ott kaphatja ezt meg.”