Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,12 Ft
Euró
378,95 Ft
Font
442,13 Ft
Bitcoin
44,183 $

Milliós fizetéssel csábítják a magyar buszsofőröket Skóciába

Sok esetben még a buszra érvényes jogosítvány sem feltétel, azt segítenek megszerezni.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Korábban beszámoltunk róla, hogy egyre aggasztóbb a buszsofőrhiány, amely miatt már februárban felmerült, hogy egyszerűbb legyen az autóbuszvezető képzés elvégzése. Ám nem csak Magyarországon áll fenn ez a probléma, ugyanis Európa többi országában, például Skóciában sincs elég járművezető.

A Pénzcentrum egy a szigetországban élő sofőr beszámolója alapján arról írt, évi 36,5 ezer fontot keres egy buszsofőr, ami mostani árfolyamon 16,2 millió forint. Ez jó fizetésnek számít, hiszen a minimálbér 21 ezer font körül van. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

Tóth Benjámin hozzátette, sok esetben még a buszra érvényes jogosítvány sem feltétel, azt segítenek megszerezni. Illetve kifejtette, 36 500 fontból már jól lehet élni, jó életszínvonalat lehet fenntartani Skóciában is. Havi szinten nettó 2 ezer fontot kereshet egy sofőr, plusz a túlóra, hétvégi pótlék.

Hazánkban is szükség van munkaerőre

Majd a sofőr azzal folytatta, lakásra és a rezsire 1100 fontot kell költeni átlagosan, egy új autó lízingelésére kb. 300 fontot, élelmiszerre nagyjából 200 font kell havonta. Számításai szerint kényelmes élet mellett egy átlagbér negyedét, 400-500 fontot félre lehet tenni havonta, ami nagyjából 200 ezer forint.

A portál megjegyezte, itthon szeptember 5-től indította új autóbuszvezetői tanfolyamait a BKV, amelyekre már B kategóriás jogosítvánnyal is lehetett jelentkezni, vagyis a tehergépkocsi-jogosítvány megszerzése nélkül is részt lehet venni a képzésen.

Kiemelték, a jelentkezők már a tanfolyam ideje alatt munkatársakká válnak és a munkabér mellett a tanfolyam moduljaihoz kapcsolódóan összesen bruttó 600 ezer forint sikerdíjat is kapnak. A BKV-nál jelenleg csaknem 2000 autóbuszvezető és mintegy 300 trolibuszvezető dolgozik, átlagos bruttó keresetük 730 ezer forint.