Milliók halálát okozhatják a levegőben keringő káros anyagok

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 8. - 15:40

Olyannyira súlyossá vált a légszennyezettség mértéke világszerte, hogy a károsgáz-kibocsátás után fennmaradó összetevők nemcsak az asztmás gyermekek, hanem az átlagemberek egészségét ugyanúgy terhelik.

A Lancet Planetary Helathben publikált, 13 ezer város légszennyezettségét vizsgáló tanulmány szerint 10, városban élő emberből közel kilenc – vagyis közel 2,5 milliárd ember – van kitéve a légszennyezettség ártalmas szintjének évente.

2019-ben 1,8 millió többlethalálozást okozott a világban a finom részecskék belélegzése, ráadásul ez megnöveli a szív- és érrendszeri és légúti betegségek, köztük a tüdőrák és a tüdőfertőzések miatti korai halálozás kockázatát – írta a Portfolio.

Egy másik kutatást is végeztek, melynek eredményei alapján a gyerekeknél nagyjából 2 millió asztmás megbetegedés köthető a közlekedés miatti nitrogén-dioxidos levegőszennyezettséghez.

Az asztma, a leggyakoribb krónikus betegség a gyermekek körében, a legfrissebb becslések alapján 6,1 millió amerikai, 18 év alatti gyereket érint a Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint. A gyermekkori asztma miatti halálozás továbbra is ritka, de ez a kockázat az életkorral nő, ha nem kezelik időben.