Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,335 $

Milliárdokért újították fel a budapesti hidat, mégis megkeseríti az autósok életét

Budapest, 2020. november 1. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára (j) és Bóna Zoltán, a Fidesz Pest megyei 8-as számú, szigetszentmiklósi választókerületének országgyűlési képviselője, parlamenti frakcióvezető-helyettese, Pest megye fejlesztési feladatainak ellátásért felelős miniszteri biztos (b) sajtótájékoztatót tart a Deák Ferenc híd lábánál Szigetszentmiklóson 2020. november 1-jén. Az osztrák Strabag vezette STR M0 Konzorcium nem az elvárható gondossággal járt el a Deák Ferencről elnevezett Hárosi Duna-híd kialakításánál, a beépített saruk alulméretezés miatt folyamatosan tönkremennek, ami a forgalom már többedszeri leállításához vezet. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. november 2-tól előreláthatóan a hét végéig forgalomterelést kénytelen bevezetni, a bal pálya hidat az M1 felé ismételten le kell zárni. Ez az ára annak, hogy az autósok biztonságban legyenek. A terelés 2+2 forgalmi sávos ideiglenes kiépítést jelent a jobb pálya hídon a halászteleki csomópont felhajtás lezárásával - mondta az államtitkár. MTI/Mónus Márton
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Újfent részleges lezárás történt az M0-s déli szakaszán, és akár 2023-ig is tarthatnak a műszaki hibák javításai, így folytatódhat a Hárosi Duna-híd kálváriája.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, fel vannak háborodva, az lehetetlen állapot, hogy valamit két éven keresztül újítanak fel, utána pedig elromlik.

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

Egyelőre nem tudják, mi okozta a műszaki hibát, valamint javaslat sincs arról, miként lehetne helyreállítani a problémát, a kivitelező cégek a szerződésre hivatkoznak, hallgatási fogadalmukat nem szegték meg – olvasható a 24.hu riportjában.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint éppen a kivitelező a felelős a hibákért, mivel nem megfelelő gondossággal végezték a felújítást. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Széchényi-díjjal Dunai László professzor tanulmánya alapján renoválják a hidat, a BME szakértői tavaly május és november között már el is végezték az első méréseket.

A felújítás része volt a saruk cseréje, a régi, fazéksarukat érzékenyebb, kisebb gömbsarukra cserélték. A dokumentumban azt írják, “a saru gyártója a saru méretezésénél egyenletes erőeloszlást és felfekvést tételezett fel“, viszont másféle sarut az előírások miatt nem építhettek be a kivitelezők, a jelenlegi alkatrészek pedig nem bírják az egyenetlen terhelést.

A műszaki problémát mégis el kell hárítani, ezért szakmailag feltétlenül fontos a helyreállítás, máskülönben komoly gondok adódhatnak, és akár szét is eshet a híd alapszerkezetet.

“Ugyan a saruk alacsonyabb műszaki színvonalat képviselnek és rövidebb élettartamot garantálnak, de a régi szerkezettel való kompatibilitás szempontjából kedvezőbb helyzetet teremtenének statikai, megvalósíthatósági és üzemeltetési szempontból. A cseréig pedig fenn kell tartani a forgalomkorlátozást” – írták a tanulmányban.

Mindez rossz hír a gyorsforgalmi út használóinak, hiszen naponta átlagosan százezer jármű haladt át a hídon, mostantól másfelé juthatnak csupán be Budapestre. Június 14-ig az M5 felé vezető oldalon zárják le a külső sávot, míg szeptember elsejéig részleges lezárásokra kell számítani, de az sem elképzelhetetlen, hogy egészen 2023-ig nem nyitják meg a forgalom számára a hidat.