Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Mikroműanyagok a palackozott vízben és a halakban – depresszióval is összefüggésbe hozták

Mikroműanyagok a palackozott vízben és a halakban – depresszióval is összefüggésbe hozták

Mikroműanyagok a palackozott vízben és a halakban – depresszióval is összefüggésbe hozták
Shutterstock/Illusztráció

Egy friss kutatás újabb aggasztó összefüggésre mutatott rá, ugyanis a mikroműanyagok, amik már a palackozott vízben, a sóban, a halakban és még a csapvízben is kimutathatók, a bélrendszerben olyan változásokat idézhetnek elő, amik hasonlóságot mutatnak a depresszióval és a vastagbélrákkal élő emberek mikrobiomjában tapasztalt eltérésekkel.

A vizsgálat során öt egészséges önkéntes székletmintájából tenyésztettek bélmikrobiom-kultúrákat, amiket öt gyakori mikroműanyag-típusnak tettek ki: polisztirolnak, polipropilénnek, alacsony sűrűségű polietilénnek, polimetil-metakrilátnak és polietilén-tereftalátnak. A kutatók azt találták, hogy bizonyos mikroműanyagok hatására a bélbaktériumok összetétele és működése jelentősen megváltozott.

A cikk a videó után folytatódik

A kutatás vezetője, Christian Pacher-Deutsch (CBmed, Grazi Orvosi Egyetem) hangsúlyozta: „Ez nem bizonyíték arra, hogy a mikroműanyagok depressziót okoznak, de ezek az eredmények jelentősek, tekintve, mennyire elterjedt a mikroműanyagoknak való kitettség a mindennapi életben.”

„A mikroműanyagokat kimutatták halakban, sóban, palackozott vízben és még a csapvízben is, ami azt jelenti, hogy az emberek többsége naponta ki van téve nekik lenyelés, belégzés vagy bőrkontaktus útján. A legfontosabb üzenet az, hogy a mikroműanyagok valóban hatással vannak a mikrobiomunkra. Bár túl korai lenne végleges egészségügyi következtetéseket levonni, a mikrobiom központi szerepet játszik a jóllét számos aspektusában, az emésztéstől a mentális egészségig. Ezért a mikroműanyagoknak való kitettség csökkentése bölcs és fontos óvintézkedés.”

A részletes elemzés szerint a baktériumok egyes csoportjai – például a Lachnospiraceae, Oscillospiraceae, Enterobacteriaceae és Ruminococcaceae családok – aránya eltérően változott a különböző mikroműanyagok hatására. A legtöbb változás a Bacillota törzsön belül történt, amely kulcsfontosságú az emésztés és a bél egészsége szempontjából. A baktérium-összetétel átalakulását kísérő kémiai változások között a savasság szintjének jelentős emelkedését is kimutatták.

Pacher-Deutsch így fogalmazott: „Ebben a szakaszban a pontos mechanizmusok még nem tisztázottak, de több lehetséges magyarázat is körvonalazódik. A mikroműanyagok megváltoztathatják a mikrobiális összetételt azáltal, hogy fizikai vagy kémiai környezetet teremtenek, ami bizonyos baktériumoknak kedvez. Például biofilmek alakulhatnak ki a mikroműanyagok felszínén, melyek új élőhelyet biztosítanak, és egyes mikrobák gyorsabban képesek benépesíteni ezeket.” – idézi a Mirror.

„A mikroműanyagok kémiai anyagokat is hordozhatnak, amelyek közvetlenül befolyásolják a baktériumok anyagcseréjét. Ez savtermelési változásokhoz vezethet, amik bakteriális stresszválaszként jelentkeznek, és akaratlanul is megváltoztatják a bél pH-értékét. Ezek az eltolódások visszacsatolási hurkokat indíthatnak el, amelyek tovább befolyásolják a mikrobiom egyensúlyát.”