Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,63 Ft
Euró
393,49 Ft
Font
460,87 Ft
Bitcoin
62,854 $

Mianmar: a junta hadkötelezettségi törvénye miatt menekülnek a fiatalok az országból

Egy korábban rémisztőnek vélt kilátás most valósággá válhat a nyughatatlan Mianmarban.

Fotó: EPA/STRINGER
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A CNN jelentése szerint a mianmari junta minden fiatal férfi és nő számára kötelező sorkötelezettségi törvényt léptetett életbe. A junta váratlan bejelentése, miszerint „a fegyveres erők megerősítésére törekszik a kötelező szolgálattal”, azt eredményezte, hogy a fiatalok tömegével próbálnak vízumot szerezni, hogy eltűnhessenek az országból.

A bejelentésre három évvel a véres puccs után került sor, s talán ez lesz az első alkalom a mianmari katonai junta uralma alatt, hogy a törékeny hatalom megtartásának nehézségeivel kell szembenézniük. Mindeközben pedig a junta az ország több frontján próbálja leverni az országos fegyveres ellenállást. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

A közösségi médiában megosztott videókon hosszú kígyózó sorok láthatók, ahogy emberek, javarészt fiatalok iratokat szorongatnak a thaiföldi nagykövetségen Mianmar legnagyobb városában, Yangonban.A CNN-nek nyilatkozó fiatalok jelenleg azt próbálják kitalálni, hogyan kerülhetik el, hogy laktanyákba küldjék őket, sőt, sokan illegális kilépési stratégiát terveznek Mianmarból.

Sokan nagyon elkeseredettek, s azt fontolgatják, hogy elhagyják otthonukat és családjukat, hogy csatlakozzanak a hadsereggel szemben fegyvert fogó ellenálló erőkhöz. Az új törvény értelmében ugyanis minden 18 és 35 év közötti férfi és 18 és 27 év közötti nő köteles legfeljebb két évig katonai szolgálatot teljesíteni. A 45 év alatti szakembereknek, például az orvosoknak három évig kell szolgálniuk.

A sorkatonai szolgálat alól való kibújás háromtól öt évig terjedő börtönbüntetéssel és pénzbírsággal büntethető. Szakértők szerint a törvény, mely jóformán arra kényszeríti a fiatalabb generációt, hogy saját népük ellen harcoljon, az emberi jogok egyértelmű megsértése. Ráadásul a félelmet keltő törvény további regionális instabilitást is eredményezhet, mivel a sorkatonaság elől a szomszédos országokba menekülő emberek tömeges elvándorlását idézheti elő.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.