Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,791 $

A nagy meleg miatt Somogyban már hűtik a teheneket, hogy most is eleget tejeljenek

Az elmúlt napok meleg időjárása egyre súlyosabb gondot okoz a mezőgazdaságban.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. elnöke azt mondta, bár a hőség a hét eleje óta tart, a következményeit már most érezni lehet a csökkenő tejhozamon. „Összesen 721 szarvasmarhát tartunk és jelenleg 337 tehenet fejünk. A kánikula előtt naponta nagyjából 11 ezer liter tejet szállítottunk a kaposvári tejüzemnek, ez a forróságban nagyjából 10 500 literre esett vissza. Ez egyelőre nem goromba csökkenés, de egyértelműen kimutatható a kánikula hatása” – magyarázta. Hozzátette, kiemelt figyelmet fordítanak az állatok biztonságára, a termelő istállóban pillanatnyilag 30 ventilátor működik, továbbá párásító segítségével vízzel permetezik a szarvasmarhákat.

Elmondása szerint akkor lenne nagy baj, ha a hőmérséklet éjjel nem csökkenne jelentős mértékben, illetve jelenleg abban bíznak, hogy a következő napokban némileg enyhül a forróság. A héten elrendelt biztonsági intézkedések egyelőre elegendőnek bizonyultak, cél, hogy a tejtermelés folyamatosan szinten maradjon. De Göcző Sándor magyaratádi őstermelő is nyilatkozott a Somogy Vármegyei Hírportálnak, a sonline.hu-nak, aki elmondta, ő öt szarvasmarháról gondoskodik. A hőség miatt szintén óvintézkedéseket vezettek be, így az állatoknak folyamatosan biztosítják a friss vizet, délután három körül langyos vízzel locsolják őket, és nagy, eltolható ajtókkal kialakított nyári istállót használnak. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

Családjukban állatorvos is van, így az állatok egészségügyi állapotának nyomonkövetése sem jelent gondot. Szalai Norbert somogyszalóki gazdálkodó hozzáfűzte, ők is használnak párásító ventilátort, de a fejőházban ezen kívül egy nagy ventilátor is működik, ami ugyancsak sokat segít. A gazda 37 szarvasmarha tulajdonosa, s állítása szerint a több napig tartó nagy melegben akár 5-10% körüli tejhozamcsökkenés következhet be. Mindemellett a Kapostáj Zrt. szintén a tejhozam csökkenéséről számolt be. A zimányi gazdaságban 530 tehénen kívül csaknem 500 növendék üszőt tartanak. Ők naponta átlag 15 ezer liter tejet adnak át a feldolgozónak.

Ám a hőséget ők is érzik, pénteken már csaknem 400 literrel csappant meg a mennyiség. Nagy Imre állattenyésztési részlegvezető azonban hangsúlyozta, hogy minden lehetséges módon óvják az állatokat. „Figyelünk, hogy az itatókban mindig legyen hideg, friss víz, és az istállóban egy-egy oldalon öt nagy teljesítményű ventilátor működik” – emelte ki, továbbá vízpermettel is hűtik a termelő teheneket, ami ugye növekvő vízfogyasztással is jár (a kánikula előtt naponta 60-70 köbméter volt a felhasználás, ami a forróságban akár elérheti a 90 köbmétert is). Ebben a cikkben egyébként arra is kitértünk, miért olyan elviselhetetlen a magas páratartalom és a hőség párosa: van egy pont, amit már nem tud tolerálni a szervezetünk, sokkal jobban bírjuk a száraz meleget.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.