Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,845 $

Ezért annyira elviselhetetlen a magas páratartalom és a hőség párosa

Van egy pont, amit már nem tud tolerálni a szervezetünk, sokkal jobban bírjuk a száraz meleget.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Biztosan sokaknak ismerős a fülledt meleg kifejezés, amikor egy kiadós nyári zápor után kisüt a nap és hirtelen dupla olyan forrónak érződik a levegő, mint a zuhé előtt. A jó hír, hogy ez teljesen természetes jelenség, a rossz, hogy nem igazán szereti az emberi szervezet és egyre többször fordul elő.

Köztudott, hogy izzadással hűtjük magunkat, ami megakadályozza, hogy túlzottan felhevüljünk és hőgutát kapjunk. Ám amikor a páratartalom már 100 százalék közelében van, egyszerűen nem tud több nedvességet felvenni, így nem párolog el a verejtékünk, ami miatt nem tudunk lehűlni. Soron kívül Elképesztő motoros tömeg jelent meg a felrúgott kisfiú lakhelyén Jászberényben

Ez nem csupán kellemetlen, de veszélyes helyzet is, és egyre gyakrabban találkozhatunk hasonló problémákkal a klímaváltozás miatt. A kritikus állapot 35 fok fölött következhet be, ekkor már az árnyék és a folyadék sem segít megakadályozni a túlhevülést.

„Fiziológiailag van egy pont, amikor a hőség és a páratartalom miatt gyakorlatilag lehetetlenné válik az akklimatizálódás” – mondta Colin Raymond a Amerikai Tudományfejlesztési Társaságnak, aki egy kapcsolódó tanulmányban vizsgálta a jelenséget.

„A globális felmelegedés következményeivel arányosan emelkedik majd az ilyen események időtartama, és az általuk érintett területek nagysága is növekedni fog” – idézte a szakembert az IFL Science.

Újabb sokkoló állítások jelentek meg a gyermekbántalmazó karateedzőről

Egyre több sokkoló állítás jelenik meg a gyermekbántalmazó edzőről, újabb és újabb súlyos nyilatkozatokat adnak ellene.