Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Kiderült, mennyi mézet fogyasztanak a magyarok évente

Ez pedig nagy előrelépés, noha még mindig van tennivaló a tudatosság terén.

Fotó: Unsplash/Arwin Neil Baichoo
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen kampányt indít a termelők és a fogyasztók tájékoztatására.

A 3 részes cikksorozat felhívja a figyelmet a beporzásban kulcsszerepet játszó rovarok fontosságára, a fajtamézek fogyasztására és a méhészeti termékek használatára, egészség megőrző szerepére az egészséges táplálkozásban. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

A kampány kiemelt fontosságú, tájékoztatást nyújt a hazai mézfogyasztásról, mely a tudatosabbá váló táplálkozás eredményeként az elmúlt tíz évben hazánkban is nőtt. Mára fejenként közel 1 kg mézet fogyasztunk évente. Az emelkedő tendencia jó irányba mutat, melyhez megfelelő alapot biztosít a hazai szakmai bázis, a magyar méhészek szaktudása.

A cél a hazai fajtamézek szerepének bemutatása és azok megismertetése, mely kiemelkedő jelentőségű a fogyasztói tájékoztatásban, ösztönzőleg hat termelői jó minőségű méz előállítására és hozzájárul a hazai méz választás fontosságához, fogyasztásához.

A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás része, a régiek ugyan még csak csemegeként gyűjtötték, mára azonban az egészséges étkezés nélkülözhetetlen része. A fajtamézeken felül a méhészeti termékek fontosságára is kitérünk – virágpor, méhkenyér, viasz, propolisz, méhpempő stb. –, melyek számottevő egészségvédő és javító hatással rendelkeznek.

3 részes cikksorozatban hívják fel a figyelmet a méhek fontosságára

A megporzók szerepe – 1. rész

Kicsik, sárgásbarnák és zümmögnek, szállnak virágról virágra, néha még meg is szúrnak. Határozottan mellettük szól azonban, hogy finom mézet készítenek és nem csak ettől nélkülözhetetlenek.

A fajtamézek szerepe az egészséges táplálkozásban – 2. rész

A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás része, eleink még csak csemegeként gyűjtötték, mára azonban az egészséges étkezés nélkülözhetetlen részévé vált – „Minden nap egy kicsi méz és orvoshoz sose mész!”

Hogyan gyógyítanak még a méhek? A méhészeti termékek bemutatása – 3. rész

A fajta mézeken felül a méhek termelnek még virágport, méhkenyeret, viaszt, propoliszt, méhpempőt, méh mérget és a kaptárakban kaptár levegőt is. Ezek is számottevő egészségvédő és javító hatással rendelkeznek.