Clouds
21 Budapest
Dollár
359,75 Ft
Euró
389,53 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
22,983 $

Mexikói börtönbe vágyik az Amerikában raboskodó “El Chapo”

Fotó: MTI/EPA/Mario Guzmán
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

A “Köpcös” néven is ismertté vált mexikói drogbárót még 2019-ben ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre.

A drogbáró ügyvédje, José Refugio Rodríguez szerint Joaquín Guzmán beszélgetést kezdeményezne Mexikó elnökével, hogy beszámoljon róla, milyen bánásmódban részesítik őt az Egyesült Államokban.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Andrés Manuel López Obrador elnök ugyanakkor közölte, nincs tudomása Guzmán segítségkéréséről, aki jelenleg is életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy amerikai börtönben.

“Eddig nem hallottam erről, de majd meglátjuk”, mondta az elnök, amikor egy sajtótájékoztatón szembesítették a Guzmán ügyvédje által elmondottakkal, aki szerint védencét pszichológiai kínzásnak vetik alá, ráadásul jogait is megsértették az Egyesült Államoknak történő kiadatása során.

A Sinaloa-kartell egykori vezetőjét még 2019-ben ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, amely büntetését most a Colorado állambeli Florence-ben, az Egyesült Államok legszigorúbb börtönében tölti.

José Refugio Rodríguez a Radio Fórmulának nyilatkozva elmondta, hogy ügyfele úgy érzi, cserbenhagyták őt, ugyanis a mexikói hatóságoknak félévente felül kellene vizsgálniuk Guzmán helyzetét, amit nem tesznek meg.

Rodriguez szerint Guzmánt embertelen körülmények között tartják fogva, nem éri őt a napfény, az étel ehetetlen, az egészségügyi ellátás pedig nulla. Példaként hozta fel, hogy a fájó fogait is inkább kihúzták, mintsem, hogy kezelték volna őket.

Panaszkodnak az egyenlőtlen bánásmód miatt is, ugyanis senki sem beszélhet vele spanyolul, hívást pedig tavaly március óta mindössze 6-7 alkalommal kezdeményezhetett, írja az El Pais.

A cél most az lenne, hogy Guzmán és ügyvédje meggyőzzék Mexikó elnökét, hogy járjon közbe érdekükben, és helyeztesse át a drogbárót egy mexikói börtönbe. Ez azonban aligha fog sikerülni, ugyanis az ügyvéd korábban már az Egyesült Államok mexikói nagykövetének is megírta kérésüket, ám egyelőre még választ sem kapott.