Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,44 Ft
Euró
394,85 Ft
Font
462,13 Ft
Bitcoin
62,453 $

Olyan enyhe volt a február, hogy még a márciusok között is rekorder lenne

A HungaroMet legfrissebb összefoglalója szerint meglepően enyhe februárunk volt idén.

Fotó: Unsplash/KARTIK GADA
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az elmúlt időszakban rendre azt tapasztaljuk, hogy érezhetően melegebb van, mint általában ilyenkor szokott. Ez pedig a számokban is megmutatkozik, sorra írjuk a melegrekordokat, ami egyfajta trenddé válhat a következő években a globális felmelegedéssel.

A HungaroMet egy, a Facebook-oldalán közzétett összefoglalójában számolt be arról, hogy meglepően enyhe volt az idei február: 2024 februárjának középhőmérséklete országos átlagban 8,2 Celsius-fok volt, ami 7,0 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát. Soron kívül Változékony időnk lesz szerdán, néhol jégdara és hózápor is lehet

A bejegyzésben rámutattak, ilyen nagy pozitív anomália 1901 óta egyetlen hónapban sem fordult még elő, s ezzel az országos átlagot tekintve a legenyhébb február lett a 20. század eleje óta, 2,4 fokkal megelőzve az 1966-os februárt is. Sőt: olyannyira magas volt a februári középhőmérséklet, hogy a márciusok között is a hetedik legmagasabb lenne:

Forrás FacebookHungaroMet

A bejegyzésből az is kiderült, hogy az idei február országos átlagban magasabb hőmérsékletet hozott, mint tizenhárom április 1901 óta, valamint 0,2 fokkal meghaladta a leghűvösebb, 1987-es tavasz átlagértékét is. A havi középhőmérséklet síkvidéken többnyire 7 és 9 fok között alakult, és még a legmagasabb hegyeken is bőven fagypont felett alakult a hónap középhőmérséklete.

Mindemellett kifejezetten száraz volt a február, a hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján mindössze 18,8 milliméter volt, ami a szokásos mennyiség fele. Az ország legnagyobb részén 10-30 milliméter között volt a havi csapadék, de az Alföldön nagy területen 10 milliméter alatt maradt. A legcsapadékosabb része az országnak a Mátra és Bükk térsége volt, ahol 50 millimétert meghaladó havi csapadékösszegek is előfordultak.