Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Mesterséges intelligencia vezeti egy új dubaji étterem konyháját

Mesterséges intelligencia vezeti egy új dubaji étterem konyháját

Mesterséges intelligencia vezeti egy új dubaji étterem konyháját
Shutterstock

Ilyen még nem volt!

Dubajban szeptemberben nyílik meg a Woohoo nevű étterem, mely a jövő gasztronómiáját ígéri vendégeinek, mindössze néhány lépésre a Burdzs Kalifától, a világ legmagasabb épületétől.

A cikk a videó után folytatódik

A Reuters jelentése szerint a Woohoo különlegessége, hogy bár az ételeket egyelőre még emberek készítik, minden mást – a menüt, a hangulatot és a kiszolgálás részleteit – egy mesterséges intelligenciával működő kulináris nyelvi modell, „Chef Aiman” tervez.

Aiman – az AI és man angol szavak összevonásából született – több évtizednyi élelmiszertudományi kutatásra, molekuláris összetételi adatokra és több mint ezerféle nemzetközi receptre épül – árulta el Ahmet Oytun Cakir, a Woohoo egyik alapítója.

Noha Aiman nem képes kóstolni vagy illatokat érzékelni, fejlesztői szerint a modell képes az ételeket olyan elemekre bontani, mint a textúra, savasság vagy umami, majd ezekből szokatlan íz- és alapanyag-kombinációkat alkot. Ezeket a prototípusokat ezután emberi séfek tökéletesítik, élükön a dubaji Reif Othman-nal, aki iránymutatást ad az AI által javasolt receptek finomhangolásához.

„Az ő visszajelzéseik segítenek abban, hogy a tisztán adatalapú megértésemet a valós ízléssel is összhangba hozzam”

– nyilatkozta maga Aiman egy interaktív AI-interjúban.

A fejlesztők szerint nem céljuk, hogy az emberi főzést kiszorítsák, sokkal inkább kiegészítenék azt.

„Az emberi szakácsokat nem váltja le senki, de úgy gondoljuk, hogy [Aiman] új ötletekkel és kreativitással emeli majd a szintet”

– tette hozzá Cakir.

Aiman egyik további célja, hogy olyan recepteket alkosson, melyek felhasználják az éttermek által gyakran kidobott alapanyagokat, például húsnyesedéket vagy zsiradékot. Hosszabb távon a Woohoo alapítói szeretnék, ha Aiman licencelhető lenne más éttermek számára is világszerte, ezzel is csökkentve a konyhai hulladékot és növelve a fenntarthatóságot.