Mesterséges intelligencia segítségével értek el áttörést az orvostudományban

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány

Szabó Kata

Szerkesztő

Újabb példáját láthatjuk annak, hogy a mesterséges intelligencia forradalmi erőt jelenthet a tudományban és az orvostudományban.

A tudósok a mesterséges intelligencia segítségével fedeztek fel egy új antibiotikumot, amely képes elpusztítani egy halálos szuperbaktériumtípust.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A kutatás során a mesterséges intelligencia segített leszűkíteni a laboratóriumban tesztelhető több ezer potenciális vegyi anyagot. Az eredmény pedig egy erős, kísérleti antibiotikum, az abaucin lett, amely esetében még további tesztekre van szükség, mielőtt felhasználhatóvá válhat, írja a BBC.

Kanadai és amerikai kutatók szerint a mesterséges intelligencia képes arra, hogy jelentősen felgyorsítsa az új gyógyszerek felfedezését és kifejlesztését, amire nagy szükség van, ugyanis egyre több az olyan baktérium, amelyek rezisztenciát fejlesztenek ki a meglévő antibotikumokkal szemben.

Becslések szerint évente több mint egymillió ember hal meg olyan fertőzésekben, amelyek ellenállnak az antibiotikumos kezelésnek, ezért a WHO is kiemelt figyelmez szentel a területre.

A kutatók így most az egyik legproblémásabb baktériumtípusra, a sebfertőzést és tüdőgyulladást okozó Acinetobacter baumannii-ra összpontosítottak, amelyet az Egészségügyi Világszervezet nemrég kritikus fenyegetésként azonosított.