Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

AI: közel egymillió dollárba kerül egy algoritmus létrehozása

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Takács Petra

2022. szeptember 29. - 17:00

Mivel keveset tudunk az AI-elméletről, így a területen dolgozó szakemberek inkább ez eddig elért gyakorlati eredményekre támaszkodnak, és használják fel jelenlegi kutatásaikhoz.

Mi is az a mesterséges intelligencia (AI)? Kivonható-e az egyenletből az emberi tényező, ha AI-ról beszélünk? Hogyan manipulálnak minket a közösségi oldalak és más platformok? A témával kapcsolatban a Huawei párizsi kutatóközpontjának egyik vezető tudósa, Európa egyik legkiemelkedőbb kutatója, Kégl Balázs osztotta meg gondolatait a Tanuláskutató Intézet rendezvényén.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

Ha nem fizetsz érte, te vagy a termék

A Facebook (és egyéb portálok) az AI algoritmusok által pontosan meg tudja határozni, mi az a tartalom, amely képes a 4 milliárd felhasználóját a platformon tartani. A mesterséges intelligencia az, amely lehetővé teszi, hogy a böngészési előzményeik, „kattintásaik” révén a felhasználókról mintát alkossanak, a kapott adatokat felhasználva, a megfelelő tartalom megjelenítésével pedig hatást gyakoroljanak rájuk – magyarázta Kégl Balázs az MCC égisze alatt működő Tanuláskutató Intézet rendezvényén.

A szakértő szerint ugyan adott egy technológia, amely alapvetően minket szeretne kontrollálni, azonban mi is felhasználhatjuk arra, hogy saját magunkon dolgozzunk. Böngészési előzményeink, a világhálón megtekintett tartalmaink irányt mutathatnak számunkra az önfejlesztés terén is.

Az AI és az emberi tényező

Mivel keveset tudunk az AI-elméletről, így a területen dolgozó szakemberek inkább ez eddig elért gyakorlati eredményekre támaszkodnak, és használják fel jelenlegi kutatásaikhoz. A mesterséges intelligencia algoritmusokkal (neurális hálókkal) dolgozik, amelyek nagyon jól skálázódnak: minél több számítógépre minél több adat kerül, annál jobb lesz az algoritmus, például a gépi fordítás esetében – fejtette ki Kégl Balázs, akivel Setényi János, a Tanuláskutató Intézet igazgatója beszélgetett.

A Huawei párizsi kutatóközpontjának vezető tudósa arról is beszélt, hogy az AI egy rendkívül költséges kutatási terület: közel egymillió dollárba kerül egy algoritmus létrehozása, ezért csak a nagy, nemzetközi IT cégek – mint a Facebook, Google, Microsoft vagy OpenAI – képesek efféle fejlesztéseket megvalósítani. A világon körülbelül 10000 AI kutató létezik, és közel egytizedük a Google-nél dolgozik.

Fontos hangsúlyozni, hogy a mesterséges intelligencia nem függetleníthető teljesen az emberi tényezőtől: az algoritmusok létrehozásához mindig kell egy bemenet (prompt), valamint szűrés/tesztelés, amelyekért az úgynevezett “prompt engineer” felel – emelte ki a Kégl Balázs, aki hozzátette: remek lehetőség ez akár a jövő generáció számára is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.