Merkely szerint nem érdemes az antitestmérés eredményeire hagyatkozni

Az idén Széchenyi-díjjal kitüntetett Merkely Béla kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezetõ egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója az intézmény folyósóján 2021. július 9-én. MTI/Cseke Csilla
not image

Borbély Fanni

2021. július 18. - 13:54

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora úgy véli, a fertőzés megelőzésére a koronavírus elleni oltóanyag a legjobb megoldás, és támogatja a harmadik körös oltást is.

“Semmiképpen sem jó, ha az ember fél a megfertőződéstől, ezért jó megoldás, ha felvesszük a harmadik oltást, illetve – ha eddig még nem tettük – az oltást. Az antitestszint nem egyenlő a védettséggel, ez a védettségnek csak egy eleme”

– mondta el Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva.

Merkely közölte, az antitestek vizsgálata a betegség lefolyását ugyan képes biztosan igazolni, de a védettség igazolása ennél sokkal bonyolultabb folyamat. Megosztotta, egy, az egyetem által végzett felmérés szerint azok körében, akik már be lettek oltva, és akik negatív antitestteszttel rendelkeztek – egyaránt egyértelműen igazolható volt a védettség.

Merkely Béla elmondta, az oltás igen nagy szerepet játszik a megelőzésben, de nem kell sietni, elsőként azoknak érdemes regisztrálniuk, akik még nem oltatták be magukat, valamint azoknak, aki valamilyen krónikus betegség miatt sokkal inkább ki vannak téve a vírusnak.

Merkely azt javasolta, hogy az érintettek forduljanak háziorvoshoz, aki tudni fogja a megfelelő megoldást. Hozzátette, a harmadik oltással kapcsolatban nem kell félni, nem kell mellékhatásoktól tartani, a harmadik oltás nem árthat.

A professzor szerint nagyon sokat segítene, ha azok, akik eddig még nem tették meg, kérnék az oltást, illetve azok, akik már felvették, jelentkeznének a harmadikra is. Merkely Béla a kombinált oltás mellett voksolt, vagyis úgy véli, az nyújt megfelelő védettséget, ha nem a már felvettel megegyező típusú vakcinát kérünk.