Több millió menekült néz szembe éhezéssel az elapadó támogatások miatt

Fotó: Unsplash/Ahamed Akacha
not image

Kornis Vivien

2021. június 21. - 06:48

A Menekültek világnapja előtt a Világélelmezési Program (WFP) nemzetközi támogatást kér a szegénységben élő menekültek milliói számára, akik közül sokan éhezéssel néznek szembe, mert az élelmezésükre szánt források teljesen elapadtak.

A Világélelmezési Program 80 országban nyújt több mint 115 millió embernek segítséget. A létfontosságú működéseik végrehajtásához szükséges 15.3 milliárd dollár mindössze 55 százalékhoz jutott hozzá eddig a szervezet – írja a Voice of America.

A WFP a forráshiányra való tekintettel kénytelen volt drasztikusan csökkenteni az kelet- és dél-afrikai, valamint a közel-keleti területeken élő menekültek milliói számára nyújtott élelmiszeradagokat. Tomson Phiri, az ENSZ élelmezésügyi humanitárius szervezetének szóvivője elmondta, hogy csak Kelet-Afrikában a menekültek csaknem háromnegyednek csökkentették ételadagját a felére.

Dél-Afrikában, a Tanzániában élő, a teljes mértékben a WFP segítségétől függő menekültek élelmiszeradagjai csaknem egyharmadára csökkentek. A szíriai regionális menekültügyi szervezet számára nyújtott finanszírozások hiánya miatt 240 ezer jordániai menekült veszthet el mindennemű támogatást augusztus végén, hacsak nem érkeznek további adományok.

Phiri

Phiri elmondta, hogy a Világélelmezési Programnak 4.5 milliárd dollárra van szüksége azonnali hatállyal a következő hat hónapra a helyzet visszaállításához.  

“Ha nem jutunk pénzhez, kénytelenek lehetünk a további rangsorolásra, vagy akár a tevékenységeink teljes körű felfüggesztésére. A WFP támogatásától függően ez a kiszolgáltatott csoportokra, különösen az alultáplált gyermekekre is hatással lesz” – jelentette ki a szóvivő. Hozzátette, hogy olyan veszélyeztetett csoportok is érintettek, mint a várandós és szoptató édesanyák. 

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint rekordszámú, több mint 80 millió menekült és belső menekült kényszerült otthona elhagyására háború, fegyveres konfliktusok, erőszak és üldöztetés miatt. A szervezet közleménye szerint a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek többsége bizonytalanságban, a társadalom peremén él, és nem sok reményük van arra, hogy valaha is hazatérhetnek.

A Menekültek Világnapja előtt arra kéri a Világélelmezési Program az adományozókat, hogy ne fordítsanak hátat a legveszélyeztetettebb embereknek, amikor a legnagyobb támogatásra van szükségük.