Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,42 Ft
Euró
380,31 Ft
Font
443,06 Ft
Bitcoin
41,843 $

Meghalt a valaha volt egyik legkegyetlenebb olasz maffiafőnök

Már nincs az élők sorában Matteo Messina Denaro, akit a valaha volt egyik legkegyetlenebb maffiafőnöknek tartottak.

Fotó: Az olasz rendőrség által közreadott, videófelvételről készített kép Matteo Messina Denaro olasz maffiavezérről az őrizetbe vétele után Palermóban 2023. január 16-án. Az ország legkeresettebb maffiafőnöke három évtizede volt szökésben. Denarót a maffiaellenes ügyészek, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino 1992-es meggyilkolásában játszott szerepe miatt távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. MTI/EPA/ANSA
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mint arról korábban beszámoltunk, Matteo Messina Denarót 30 év bujkálás után fogták el idén év elején. Évtizedeken át volt szökésben az egykori nagy olasz maffiafőnök, aki rengeteg embert tett el láb alól, és kegyetlen módon.

Elmondása szerint egy egész temetőt meg tudott volna tölteni azokkal, akikkel végzett. A 61 éves Matteo Messina Denaro a letartóztatásakor rákkal küzdött, és nem voltak jók az esélyei a túlélésére. Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Mivel az állapota sokat romlott a januári letartóztatása óta, kórházba szállították, így elhagyhatta a közép-olaszországi szigorúan őrzött börtönt. Az ANSA azt írja, a maffiafőnök nem kért agresszív orvosi kezelést, majd kómába esett.

Rengeteg emberrel végzett

Miután visszafordíthatatlan kómába esett, az orvosok leállították szervezete táplálását. Ezek után csak rövid idő kérdése volt, mikor hal meg a rettegett bűnöző, aki a pályafutása alatt két maffiaellenes ügyésszel is végzett, még a 90-es évek elején.

Ezzel csak még inkább magára haragította az embereket, és a hatóságok egyre keményebben kezdtek rászállni a szicíliai maffiára. Robbantásos merényleteket is elkövetett 1993-ban – Rómában, Firenzében és Milánóban gyilkolt ezzel a módszerrel.

Több mint 10 ember vesztette életét az 1993-as robbantásokban, valamint egy 12 éves gyerek elrablását is elrendelte, hogy megpróbálják lebeszélni a fiú apját a maffia elleni vallomásról. Két évig tartották fogva a gyereket, majd végeztek vele.

Nem adott információkat a rendőrségnek

Az olasz sajtó az utolsó keresztapának nevezte Matteo Messina Denarót, aki a hírek szerint semmilyen információt nem adott a rendőrségnek a januári elfogását követően, így sok mindent visz magával a sírba.

A Reuters azt írja, a férfi apját követte a maffiába, és 15 évesen már fegyvert viselt. Az első gyilkosságát 18 évesen hajtotta végre, amit számtalan hasonló bűncselekmény követett, és gyakorlatilag soha nem hagyta el Olaszországot, 30 éven át képes volt Szicília környékén bujkálni.

Hírneve ellenére azonban az ügyészek mindig kételkedtek abban, hogy a maffia főnökeinek főnöke volt, szerintük valószínűbb, hogy egyszerűen a Cosa Nostra nyugat-szicíliai vezetője volt.