Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,147 $

Meghalt az Intel legendája, aki megváltoztatta az emberek életét

Fotó: Unsplash/Slejven Djurakovic
PC
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A Szilícium-völgy titánjának szép kor adatott meg, ugyanis 94 éves korában érte utol a halál, és ezzel egy hatalmas örökséget hagy maga mögött.

Gordon Moore hatalmas név volt a számítástechnikában, és az Intel társalapítójának mondhatta magát. A mikroprocesszor-ipar úttörője volt, és nem túlzás azt állítani, hogy megváltoztatta a világot.

Az Intel jelentette be a legendás szakember halálát, aki 94 éves korában szenderült örök álomra. Moore a modern kor technológiai átalakulásának óriása volt, aki segített a vállalatoknak abban, hogy az egyre kisebb és kisebb számítógépekbe egyre kisebb, de nagyobb teljesítményű chipek kerüljenek.

A mérnöki végzettséggel rendelkezett Moore 1968 júliusában alapította az Intelt, aminek végül az elnöke, vezérigazgatója és igazgatótanácsi elnöke is volt. A hivatalos közlemény szerint a legenda családja körében, hawaii otthonában hunyt el – írja a TRT World.

Moore volt az Intel egyik legnagyobb alakja

Hihetetlenül nagyban járult hozzá a számítástechnika fejlődéséhez, és nélküle a világ ezen része talán nem tartana ott, ahol most. Mindvégig dolgozott benne a vágy, hogy ezek a chipek rövid időn belül egyre nagyobb teljesítményre legyenek képesek, amit végül meg is valósított.

Moore 2006-ban vonult vissza az Inteltől, és élete során több mint 5,1 milliárd dollárt költött jótékonyok célokra a 72 éve feleségével közösen létrehozott alapítványán keresztül. Az Intel vezetői is elismeréssel adóztak Moor-nak, aki inspiráló hatással is bírt a vállalatnál dolgozókra.

„Olyan örökséget hagyott hátra, mely megváltoztatta a bolygó minden emberének életét. Emléke tovább fog élni.” – írta Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója a Twitteren keresztül Moore halálát követően.