Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Megérkeztek az adatok a turisztikai szektor veszteségeiről, a járvány okozta károk döbbenetesek

not image

Nagy Noel

2021. január 29. - 20:26

Az ENSZ megerősítette, hogy hivatalosan is a 2020-as év volt a turisztikai szektor legrosszabb éve, ugyanis 1.3 trillió dollár vagyis 1300 milliárd dollár veszteséget könyvelt el a koronavírus-járvány okozta visszaesés következtében.

Leírhatatlan mértékű veszteségről számolt be az ENSZ turisztikai szervezete a pandémia kapcsán: 1300 milliárd dollár, vagyis körülbelül 390 000 milliárd forintot vesztett a szektor egyetlen év leforgása alatt – írja a France24. Érzékeltetésképpen: ez közel hatszorosa Magyarország egész éves GDP-jének.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A koronavírus-járvány rögtön érzékeltette a hatását, a nemzetközi utazók száma közel egymilliárd fővel zuhant 2020-ban, vagyis 74 százalékkal csökkent a korábbi évekhez képest. A leginkább Ázsiában esett vissza az utazás, és a járvány következtében mintegy 100-120 millió munkahely került veszélybe, ami a turisztikai szektorhoz köthető.

Zurab Pololikashvili, a Turisztikai Világszervezet vezetője egy közleményben fogalmazott úgy, hogy bár folyamatosan törekednek arra, hogy a nemzetközi utazást minél biztonságosabbá tegyék, tisztában vannak vele: a válságnak közel sincs még vége.

Habár nagy reményeket fűznek a koronavírus-vakcinákhoz, és a lakosság minél magasabb fokú átoltottságához, egyelőre még több országban is szigorú utazási korlátozások, be- és kiutazási tilalmak vannak hatályban a járvány terjedésére tekintettel.

Több országban kötelező karanténok, kötelezően felmutatandó negatív tesztek vannak hatályban korlátozásként, és már arra is született elképzelés, hogy ezeket az intézkedéseket felválthatja az úgynevezett vakcina-útlevél, vagyis csak azok utazhatnának egy-egy országba, akik bizonyítják, hogy beoltották már magukat.