Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,48 Ft
Euró
393,50 Ft
Font
459,79 Ft
Bitcoin
62,822 $

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.

Fotó: Pexels / Illusztráció
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A héten ideiglenes megállapodásra jutott az Európai Unió a mesterséges intelligencia használatát korlátozó szabályokról, beleértve a mesterséges intelligencia kormányok általi felhasználását a biometrikus megfigyelésben, valamint azt, hogy miként szabályozzák az olyan kifejlettnek nevezhető rendszereket, mint például a Chat GPT vagy a Google Bard.

A politikai megállapodással az EU a világ első olyan nagyhatalmává válik, amely a mesterséges intelligencia használatát szabályozó jogszabályokat hoz. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

A megállapodás része, hogy az AI-val foglalkozó, illetve azok termékeit felhasználó vállalatoknak meg kell majd jelölniük a képeket és videókat, hogy a felhasználó számára egyértelművé tegyék, a tartalmat a technológia segítségével állították-e elő, emellett a szerzői jogokra és az adatbiztonságra is új szabályokat alkottak.

Thierry Breton uniós biztos egyenesen történelmi jelentőségűnek nevezte a jogszabályokról szóló megállapodást, míg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt hangsúlyozta ki, hogy a törvény segítségével megnyílhat az út az olyan technológiák kifejlesztésére, amelyek az emberek biztonságára és jogaira sem jelentenek veszélyt.

Ez az első nagyszabású kísérlet a mesterséges intelligencia szabályozására, azonban a tervezetet még jóvá kell hagyni a parlamenti és az Európai Tanácsban tartott szavazásokon. Amennyiben a tervezet átmegy a szavazásokon, úgy legkorábban 2025-ben léphetnek majd érvénybe a jogszabályok.