Összeomolhat a MÁV-Volán-csoport bérrendszere, ha nem érkezik segítség

Fotó: Az Esztergom és Budapest között közlekedõ elsõ emeletes vasúti járat a Nyugati pályaudvaron 2021. november 2-án. MTI/Máthé Zoltán

Czinder Tímea

2022. január 5. - 15:06

A tavalyi évben született bérmegállapodás és a minimálbér emelése lehetetlen helyzetbe sodorta a vállalatcsoportot.

A MÁV-Volán-csoport szakszervezetei Máger Andrea miniszterhez és Fónagy János álllamtitkárhoz írt levelében kérnek sürgős segítséget, miután a minimálbér nagy mértékű emelése veszélybe sodorta az állami vállalatcsoport bérezési rendszerét.

Tavaly a cégcsoportnál 10 százalékos emelésről szóló bérmegállapodás született, a 200 ezer forintra korrigált minimálbér azonban ezt olyan mértékben írja felül, hogy a bérrendszer totális összeomlását okozhatja. Ez magával vonhatja a munkavállalók elvándorlását, ami veszélybe sodorja a szolgáltatás biztonságát – írta közleményében a Vasutasok Szakszervezete (VSZ).

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke úgy véli, a kormány nem számolt a bérek váratlan és drámai feltorlódásának kockázatával, a helyzetet azonban sürgősen rendezni kell, méghozzá egy azonnali mentőöv bevetésével – számolt be a Portfolio.

A VSZ azt kéri a kormánytól, kompenzálja a 2022. évi 10 százalékos bérfejlesztés és a csaknem 20 százalékos minimálbéremelés közötti különbséget, és ezzel biztosítson lehetőséget az alacsonyabb fizetésű, de minimálbér feletti dolgozók bérének emelésére. Azt javasolja, hogy a 4 százalékos munkáltatói járulékcsökkentésből adódó megtakarítást fordítsa bérfejlesztésre.

Nagy verseny folyik a MÁV-csoportba integrált Volánbusz munkavállalóiért is, a hírek szerint azonban számukra még 10 százalékot is meghaladó bérfejlesztés várható. Ez maradásra bírhatja a magasabb bér reményében elvándorlást fontolgató, elmaradt bérezésű járművezetőket, akiknek távozása egyértelműen veszélyeztetné a Volánbusz működését.