Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,17 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,075 $

Mariupolban már alig van ivóvíz, kritikus a helyzet, akár emberek tízezrei halhatnak meg vérhasban

Eddig sem volt ideális a helyzet, többek között az ivóvizet tekintve sem, ami immáron kritikussá nőtte ki magát.

Fotó: Fotó: Helyi lakosok orosz katonai járművek mellett haladnak el a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 17-én. MTI/AP/Alexei Alexandrov
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Mariupol városát biztosan újjá kell építeni a háborút követően, szinte mindent szétbombáztak az orosz erők az invázió alatt. Az ukránok azt állítják, hogy legalább 20 ezen vesztették életüket a kikötővárosban, ahol három hónapja még nagy élet volt.

Jelenleg ott tartanak, hogy az ivóvízhiány elérte a kritikus szintet, amit a helyi polgármester, Petro Andrushenko erősített meg. Az embereknek regisztrálniuk kell, hogy vízhez jussanak, és erre csak kétnaponta van lehetőségük. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Még mindig nem sikerült visszaállítani az alapvető szolgáltatásokat, így víz, gáz és áram sincs, miután az ostrom ideje alatt szinte minden megsemmisült. A CNN jelentése szerint Andrushenko azt mondta, a víz mennyisége korábban is kicsi volt, de az mostanra teljesen lecsökkent, és elérte a kritikus szintet -írja a The Guardian.

Aggodalomra ad okot, hogy a hőmérséklet növekedésével a vízszint csökkenni fog, és még kevesebb lesz a víz. A vizet pedig fel kell forralni, csak úgy ihatják meg az emberek, akiknek a sok szemét és a sekély sírokba temetett holttestek miatt betegségektől, járványoktól is tartaniuk kell.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy kolerára vagy bármilyen bélrendszerrel kapcsolatos vírusos járvány kitörésére számítanak, mivel ebben az egészségtelen környezetben bármi megtörténhet.

Annyira aggasztó a helyzet, hogy a polgármester szerint még egy olyan betegségben is emberek tízezrei halhatnak, ami alapesetben jól gyógyítható. Ilyen például a vérhas, ami jelen körülmények között könnyen kialakulhat, és mivel az egészségügyi rendszer nem megfelelő, illetve hiányoznak a gyógyszerek, a laborok, és minden, ami ehhez szükséges, a helyzet sokkal veszélyesebb.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.