Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Véget érhet a rémálom Mariupolban: több száz katonát evakuáltak az acélgyárból, sok a súlyos sérült

Fotó: Fotó: Füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal acélmű területén egy orosz támadás során 2022. május 4-én. Az Azovsztal az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, amelyet az orosz erőknek még nem sikerült elfoglalniuk, oda vették be magukat a várost védő ukrán katonák, és több száz civil is ott talált menedéket. MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
not image

Hujber Dávid

2022. május 17. - 06:18

Ukrajna megerősítette, hogy több száz katonát sikerült kimenekíteni a helyi acélgyárból, ahol hónapok óta tartózkodtak a civilek mellett.

A háború kezdete óta bombázták az ukrán kikötővárost, és egy ideje már csak az acélgyár területe volt az a helyszín, ahol az ukrán katonák és zsoldosok tartani tudták a vonalaikat. A lenti óvóhelyen rengeteg civil is tartózkodott, akik szintén hosszú heteken át voltak életveszélyben.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Végül az ő kimenekítésük, ha hosszú tárgyalások árán is, de lezajlott. A katonák kérdése azonban más volt, nem akarták megadni magukat, és folytatták a harcot, miközben az oroszok újabb bombákat dobtak rájuk.

Mint arról korábban beszámoltunk, megkezdődtek a katonák evakuálása, először a sérülteket engedték ki az acélgyárból. A BBC Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettesre hivatkozva azt írja, hogy 53 súlyosan sebesültet vittek az oroszok által támogatott lázadók városába, Novoazovszkba.

További 211 embert pedig egy humanitárius folyóson keresztül evakuáltak Olenivkába, ami szintén egy lázadók által kontroll alá vett város. A kimenekítés azután valósulhatott meg, hogy Ukrajna és Oroszország megállapodott egymással a sebesült katonákról.

Az orosz állami média felvételeket tett közzé, ahogyan buszokkal szállítják a katonákat Azovstalból. Maliar pedig megerősítette, hogy a katonákat fogságba esett orosz harcosokra cserélik.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij a beszédében azt mondta, hogy a műveletben az ukrán katonák, a hírszerzés és más tárgyalócsoportok, a Vöröskereszt, illetve az ENSZ is részt vesz. Ugyanakkor hozzátette, nem biztos, hogy a katonákat azonnal ki tudják szabadítani, és a szabadon bocsátásukról szóló tárgyalásokhoz nemcsak időre, hanem tapintatosságra is szükség van.

Az Azov ezred mellett a Nemzeti Gárda, a rendőrség és a területvédelmi egységek emberei, valamint számos civil rejtőzködött a gyár területén a háború kezdete óta. A négy négyzetkilométeres kiterjedésű komplexumban olyan labirintust terveztek, hogy az még egy atomháborút is kibírjon. A pontos számok nem ismertek, hogy hány ember van még odalent a bunkerekben, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy mindenki kikerüljön onnan.

A The Guardian jelenti, az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, az acélgyárat védő katonák teljesítették a harci feladatukat, egészen a végsőkig képesek voltak kitartani, hősként tekintenek rájuk. A legfelsőbb parancsnokságtól érkezett utasítás szerint az Azovstalban állomásozó egységeknek ki kell menekíteniük a személyzetet, miközben a területen maradt védekezők megmentésére irányuló erőfeszítések folytatódnak.