Már nem csak az alapbetegséggel rendelkező fertőzöttek esnek a koronavírus áldozatául

Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez. MTI/Balázs Attila
not image

Borbély Fanni

2021. április 19. - 13:20

A koronavírus-járvány kezdete óta azt tapasztaltuk, hogy többségében az alapbetegséggel rendelkezők nagyobb eséllyel vesztik életüket a fertőzésben, a járványügyi adatok pedig szintén azt igazolták, hogy a fertőzés súlyos lefolyása valószínűleg őket érinti leginkább, ez azonban változni látszik.

Ez a tendencia azonban múlóban van, az elmúlt időszakban ugyanis volt olyan nap, mikor a koronavírus hazai áldozatainak 7 százaléka alapbetegség nélkül fertőződött meg a vírussal, és hunyt el a fertőzésben.

Szomorú napot zártunk vasárnap, a koronavírus magyarországi áldozatainak száma ugyanis elérte a 25 ezer főt, s bár az operatív törzs rendszeresen kiemeli, hogy az áldozatok többsége idős, krónikus beteg volt, a kormányzati oldalon közzétették a járvány halálos áldozatainak kórtörténetét.

A koronavirus.gov.hu oldalon közzétett információk alapján a Telex most összegyűjtötte az alapbetegségekkel küzdő elhunytak betegségeit, melyek a következő arányban láthatók az oldalon:

 • vérnyomás 16 811 embernél;
 • szív (szív, pitvarfibrilláció, infarktus, aorta) 11 283 embernél;
 • cukorbetegség 7425 embernél;
 • tüdő (tüdő, asztma, légzési, hörg) 4413 embernél;
 • agy (demencia, Parkinson, Alzheimer, stroke stb.) 3864 embernél;
 • vese 3235 embernél;
 • daganat (daganat, rák, tumor, leukémia) 3103 embernél;
 • emésztés (máj, bél, epe, gyomor, reflux stb.) 2433 embernél;
 • érelmeszesedés 1483 embernél;
 • elhízás 1242 embernél;
 • nincs adat vagy alapbetegség 1140 embernél;
 • pajzsmirigy 1001 embernél.

A hivatalos meghatározás szerint krónikus betegség akkor áll fenn az érintettnél, ha a betegség már legalább több mint hat hónapja fennáll, ergo azokról a betegségekről van szó, melyeknek kiváltó okát az orvosok nem tudják megszüntetni, de kezeléssel tudják enyhíteni.

Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervének elnöke úgy fogalmazott, mivel egyelőre az orvosok sem tudják, hogy mely társbetegségek relevánsak a koronavírus-fertőzés esetén, ezért minden olyan betegségtípust lejelentenek, mely a beteg kórtörténetéből kiderült.

Magyarországon tavaly november és március között több olyan nap is volt, mikor egyetlen alapbetegség nélküli beteg sem hunyt el a fertőzésben, ez a tendencia viszont látványosan megemelkedett március 10. után, a Telex számításai szerint az elmúlt egy hónapban közel négyszeresére nőtt azon áldozatok száma, akik nem rendelkeztek alapbetegséggel.

Habár egyelőre nincs konkrét információ arra vonatkozóan, hogy mi okozhatja az alapvetően egészséges személyek ilyen magas arányú elhalálozását, a kutatók azonban úgy vélik, ez a növekvő tendencia valószínűleg a koronavírus brit variánsának tudható be – írja a HVG.