Rájöttek, mi okozhatja a rejtélyes májbetegséget a gyermekeknél

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. április 29. - 21:08

Egyre több országban mutatják ki a fiatalkorúaknál azt a májbetegséget, amelyről szakértők egy ideig úgy gondolták, koronavírus okozhatja.

A héten több ország után Kanada és Japán is arról számolt be, hogy náluk is regisztráltak hepatitiszes megbetegedéseket, amelyet a WHO és az ECDC is vizsgál. A WHO szerint eddig egy gyermek halt bele a gyulladásos májbetegségbe, de 17 gyereknél volt szükség májtranszplantációra – írta a Financial Times.

A májbetegség okait kereső tudósok közül sokan a koronavírussal hozzák azt összefüggésbe, egészen pontosan azt feltételezik, hogy a náthát okozó adenovírus elleni immunitás hanyatlásával, a covid-fertőzés utóhatásaival, vagy akár valamelyik vírus mutációjával is összefügghetnek a májbetegségek.

Ezzel párhuzamosan a tudósok óva intenek az elhamarkodott következtetésektől. Az adenovírus – a vírusok egy olyan csoportja, amely jellemzően olyan tünetekkel jár, mint a tartós köhögés, kötőhártya-gyulladás vagy hasmenés; nagyon ritkán okoz hepatitiszt, de egészséges gyermekeknél szinte soha.

Mindeközben elvégeztek egy gyors felmérést is: 53 brit gyermek közül, akiket adenovírusra vizsgáltak, 40 pozitív eredményt adott, a több mint 100 eset 16 százaléka azonban koronavírusra is pozitív lett.

Nagy-Britanniában genomikai szekvenáló elemzést végeznek a betegektől származó adenovírus-mintákon, hogy megállapítsák, a vírus átvett-e olyan mutációkat, amelyek hepatitishez vezethetnek. A covid antitestek vizsgálata is folyamatban van.

Fontos megjegyezni, hogy a koronavírus elleni védőoltást kizárták a lehetséges okok közül, ugyanis a betegség főként a tíz év alatti gyermekeket érinti, közülük pedig csak kevesen vették fel a vakcinát.