Dollár
426,92 Ft
Euró
423,11 Ft
Font
483,21 Ft
Bitcoin
20,076 $

Újabb magyarországi beruházásokat vár a Fidesz a német választások után

Fotó: Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje nyilatkozik a sajtó képviselõinek a párt berlini központjában 2021. szeptember 27-én, egy nappal a német szövetségi parlamenti választások után. A Német Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a szeptember 27-én kora reggel közölt hivatalos elõzetes végeredmény szerint. Az SPD a szavazatok 25,7 százalékát gyûjtötte össze. (MTI/EPA/Focke Strangmann)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 4. - 07:33

A Fidesz-CDU viszony javulására, valamint újabb beruházások számítanak a kormányban a német választások után, amely az SPD sikerét hozta, azonban a baloldali Zöld Párt és a jobboldali-liberális Német Szabaddemokrata Párt (FDP) nélkül nem tudnak kormányt alakítani a szociáldemokraták.

Bár az új német kormány összetétele egyelőre még kérdéses, a Fidesz arra számít, hogy mindez hatással lehet a magyar-német kapcsolatokra is. Egy kormánytag a Népszavának megjegyezte, hogy  abban bíznak, hogy a kormányzás és a koalíció terhétől egyszerre „megszabadult”, az utóbbi években erősen a centrum felé tolódott CDU ismét karakteresebb konzervatív politikát folytat majd, ami akár a párt és a Fidesz ismételt egymásra találását is jelentheti az európai politikában. 

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Azonban a Népszava a Politico információira hivatkozva kiemeli, hogy németországi társadalmi-politikai folyamatok nem ebbe az irányba mutatnak. A Fidesz szerint a CDU a konzervatív-kereszténydemokrata gyökereinek elhagyása, és a liberálissá válás miatt süllyedt történelmi mélységekbe. A CSU/CDU összesen 6 és félmillió szavazatot vesztett, amelyből 7 százalék az, akik elhunytak az előző választás óta. Kétmilliónyian egyenesen az SPD-re szavaztak át, 1.3 millió kiábrándult fordult az FDP felé, és további egy millió választotta inkább a Zöldeket.

A várakozások szerint a Zöld Párt leginkább különadók bevezetésével rászorítaná a német ipart a környezetbarát technológiák bevezetésére, amely azt is eredményezheti, hogy még több vállalat települ át más országok, köztük Magyarországra. A Zöldek és az FDP a választások idején igyekeztek megkülönböztetni magukat a többi párttól, viszont a koalíciós kényszer hatására stratégiai kérdésekben egyezségre juthatnak.

„A vasárnapi német választás megmutatta, hogy a magyar és a német társadalom és politikai rendszer mennyire különbözik. Míg itthon két, egyaránt 50 százalék körüli politikai pólus mentén szerveződik a közélet, addig Németországban hat párt került be a parlamentbe, és egyiknek sem volt 26 százaléknál nagyobb támogatottsága“

– jelentette ki Hettyey András politikai szakértő.

Hozzátette, hogy az eredmények megmutatták, hogy a német választók 85 százaléka nem kért a radikális politikai pártokból : a szélsőjobboldali AfD elmaradva négy évvel ezelőtti eredményétől 10 százalékot kapott, a szélsőbaloldali Die Linke pedig az összes párt közül a legnagyobbat zuhanva 4,9-et.

„Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a CDU/CSU nem nyerne sokat egy erőteljes jobbra-tolódással, az AfD irányába Merkel és Armin Laschet pártja jószerivel nem vesztett szavazókat, annál többet az SPD és a Zöldek felé“

– mondta Hettyey András. 

Úgy látja, hogy a társadalmi és politikai különbségek a magyar-német kapcsolatokban is megmutatkozik, ahogy ezt az elmúlt évek szaporodó feszültségei mutatták, azonban véleménye szerint Berlin folytatni fogja azt a stratégiát, hogy a problémák az Európai Unió elé viszi, és nem próbálja bilaterálisan megoldani. 

„A szoros gazdasági kapcsolatok remélhetőleg továbbra is erős bázist adnak majd a magyar-német kapcsolatoknak, ugyanakkor kiemelten fontos lesz arra figyelni, hogy a belsőégésű motor helyett elektromobilitásra átálló német autógyárak és beszállítóik továbbra is megtalálják számításukat Magyarországon“

– fogalmazott a szakértő.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.