Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,63 Ft
Euró
393,49 Ft
Font
460,87 Ft
Bitcoin
62,854 $

Száz éve adnak vért a magyarok, egyre többen segítenek embertársaiknak

15 ezer fővel emelkedett tavaly a véradók száma az előző évhez képest.

Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Az Országos Vérellátó Szolgálat információi szerint 2023-ban 411 925 alkalommal adtak vért Magyarországon, ami az azt megelőző évhez képest 4 százalékos növekedést jelent. Az OVSz idén dr. Kubányi Endre munkásságára emlékezik, aki száz éve alapította meg hazánk első véradó szolgálatát.

„Dr. Kubányi Endre 1924-ben külföldi útjáról hazatérve nemcsak megalapította az első véradó állomást Pécsett, hanem pár évvel később az első magyar véradó szolgálatot is létrehozta Budapesten. Ő volt az, aki tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést és az ország első véradó központját egy szobában, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat vértranszfúzióval kapcsolatban” – írta közleményében az OVSz. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

„A 100 éves évforduló alkalmából az OVSz országszerte számos eseménnyel kíván megemlékezni az orvos életére és munkásságára, a transzfuziológia történetére, a vérellátás fejlődésére. Tiszteletére októberben, születésnapjának évfordulóján egy szakmai emléknapot is szervezünk. Az emlékév fő üzenete ugyanakkor nem lehet más, mint a véradás fontossága, hiszen vér csak vérrel pótolható.”

„Az emlékév egyik fénypontja az OVSz Véradók dalának megjelenése lesz, amelyhez sok neves előadóművész is csatlakozott, és hamarosan debütál ’Csak egy hős’ címmel. A zenei alkotás egy ismert zeneszerző jóvoltából valósul meg, kifejezve ezzel az önkéntes véradóknak szóló köszönetünket a betegellátásban nyújtott önzetlen segítségükért. Véradásra országszerte várunk minden segíteni vágyót, amelyhez a véradási helyszín- és időpontkereső IDE kattintva található” – írják.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.