Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

Újabb nagy meccs vár a magyar válogatottra, most épp Montenegró ellen

Az Európa-bajnokságra való kijutás már zsebben van, de a csoportelsőség csak vasárnap dől el.

Fotó: A magyar csapat tagjai ünnepelnek, jobbról Marco Rossi szövetségi kapitány (j2) a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária - Magyarország mérkőzés után a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 2023. november 16-án. A találkozó 2-2-es döntetetlenre végződött, a magyar válogatott kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra.. MTI/Illyés Tibor
Sport

Takács Petra

Szerkesztő

 A jövő évi Európa-bajnokságra csütörtökön kijutott magyar labdarúgó-válogatott számára a csoportelsőség megszerzése lesz a tét vasárnap a Montenegró elleni utolsó fordulós hazai selejtezőmérkőzésen.

A nemzeti együttes két napja drámai körülmények között, a 97. percben született öngóllal egyenlítve szerezte meg a kijutásához szükséges egy pontot Bulgáriában, de így is van miért küzdenie a kvalifikációs sorozat utolsó összecsapásán, ugyanis ha az első helyen végez az ötösben, akkor december 2-án a második kalapból húzzák ki a hamburgi sorsoláson. Az éllovas pozíció megtartásához legalább egy pontra van szüksége Marco Rossi szövetségi kapitány csapatának, vereség esetén csak akkor marad az első helyen, ha a második szerbek nem nyernek a vendég bolgárok ellen. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

A magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető irányításával a válogatott másodszor produkált 11 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot. Az előző alkalommal a 12. találkozó kudarcot hozott a 2021-es Eb-n, de ha ezt most sikerülne elkerülni, akkor a nemzeti együttes olyan szériát produkálna, melyre több mint húsz éve nem volt példa. A magyarok legutóbb 2000 márciusa és 2001 áprilisa között maradtak veretlenek 12 találkozón át. A veretlenség más szempontból is fontos tett lenne, ugyanis ez esetben a nemzeti együttes 1976, azaz 47 esztendő után először nem találna legyőzőre egy naptári éven belül.

Nem lesz könnyű dolga Rossi csapatának

Könnyű dolga azonban nem lesz Rossi tanítványainak, mivel a rivális még harcban van az Eb-részvételért, ehhez pedig mindenképpen nyernie kell. Montenegrónak viszont nem a saját kezében van a sorsa, ugyanis sikere ellenére is lemaradhat a kontinensviadalról, ha a csoport másik találkozóján Szerbia akár csak egyetlen pontot is szerez a nyeretlenül sereghajtó Bulgária ellen, amire a papírforma szerint igencsak jó esély van.

A magyar csapat számára az is nehézséget jelent, hogy több kulcsjátékosát nélkülözi. Rossi alapemberei közül Willi Orbán, Sallai Roland, Schäfer András és Varga Barnabás sérülés, míg Kerkez Milos eltiltás miatt nem léphet pályára, azaz kényszerűségből tartalékos összeállításban szerepel majd a válogatott, amelynek további hiányzói is vannak.

A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első két gárda utazhat az ötösből, a magyarok már nem végezhetnek a második helynél hátrébb, így az 1986-os világbajnokság óta először jutott ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott. A holland Danny Makkelie sípjelére a Puskás Arénában vasárnap 15 órakor kezdődik a magyar-montenegrói mérkőzés, melyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetít.

Eb-selejtezők, G csoport, 10. (utolsó) forduló:
MAGYARORSZÁG-Montenegró, Puskás Aréna 15.00
Szerbia-Bulgária, Leskovac 15.00
    
A csoport állása:
1. MAGYARORSZÁG 7  4  3  –  13- 6  15 pont – kijutott
—————————————————–
2. Szerbia      7  4  1  2  13- 7  13
3. Montenegró   7  3  2  2   8- 8  11
4. Litvánia     8  1  3  4   8-14   6
5. Bulgária     7  –  3  4   5-12   3

(MTI)

A gázai konfliktus kezdete óta Irán 127 kivégzést hajtott végre

Emberi jogi csoportok szerint Iránnak "jól jött" a véres konfliktus Izrael és a Hamász között, ugyanis míg mindenki a háborúra figyelt, Irán kivégzett 127 embert.