Dollár
393,56 Ft
Euró
408,13 Ft
Font
472,40 Ft
Bitcoin
16,846 $

Novemberre születhet meg a megállapodás a 200 ezres minimálbérről

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára beszél a Fõnix Megváltozott Munkaképességû Nonprofit Kft. üzemcsarnokánál tartott sajtótájékoztatón Sajószentpéteren 2021. július 9-én. A világot sújtó járványhelyzet ellenére a cég sajószentpéteri gyárában meg tudták tartani a munkavállalókat, folyamatos a termelés, világpiaci terméket gyártanak, több mint százan. Az egy éve átadott, 185 millió forintból megépült, 500 négyzetméteres üzemben megváltozott munkaképességûek márkás síbakancsokat készítenek. MTI/Vajda János
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 13. - 16:06

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kijelentette, hogy továbbra is az a kormány célja, hogy a legalacsonyabb kereset elérje a 200 ezer forintot.

Magyarországon számos szektor rendkívül alacsonyak a fizetések, a közmédia hírportálja, a Hirado.hu szerint főként a mezőgazdaságban, a szociális ellátásban és az adminisztratív munkakörökben jellemző ez igazán.

Soron kívül Az Európai Unió Bírósága megvédte a paksi bővítést

Bodó Sándor azonban kiemelte a közmédiának, hogy évről évre emelkedett a minimálbér összege, 2010 óta például megduplázódott a garantált bérminimumhoz hasonlóan. Bodó szerint egyébként a járványkezelés a bérek tekintetében is eredményes volt.

A KSH adatai szerint az idei év első öt hónapjában az átlagkereset 9 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, így 426 ezer lett a bruttó átlagkereset. Fontos azonban megjegyezni, hogy ebbe a legvagyonosabbak, illetve a vezetők magas, olykor milliós fizetései is beletartoznak, így az átlagos magyar dolgozó fizetése ennél valamennyivel alacsonyabb.

Az államtitkár azonban megint kiemelte, hogy a kormánynak továbbra is célja a 200 ezer forintos minimálbér, melynek érdekében a munkát terhelő adókat tovább csökkentenék. Bodó is jelezte, hogy ehhez azonban még teljesülnie kell feltételeknek:

„Nyilván mi nem légből kapott ötletek alapján tervezzük a gazdaságpolitikát, hanem konkrét számadatokra hivatkozva, illetve a szociális partnerekkel való egyeztetésre törekedve maximálisan”

A kormány által javasolt majdnem 20 százalékos béremelés megvalósítása ugyanakkor nem ilyen egyszerű, fennáll a veszélye annak is, hogy berobbantja az inflációt. Függ ez a kérdés a gazdasági növekedéstől, az inflációtól és a kormány vállalásáról is.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy szeptemberben indulnak a széleskörű tárgyalások a minimálbérről, amelynek már novemberre meglehet az eredménye, akkorra születhet megállapodás.