Clouds
21 Budapest
Dollár
367,84 Ft
Euró
394,58 Ft
Font
442,23 Ft
Bitcoin
22,993 $

Magyarország is hozzájárul az EU energiabiztonságának növeléséhez

Fotó: Illusztráció | Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Az azeri zöld villamosenergia szállításáról egyeztetett több európai ország is, a döntés az Európai Unió számára is rendkívül fontos.

Megszületett a megállapodás Magyarország, Románia, Grúzia és Azerbajdzsán vezetői között arról a Fekete-tenger alatt is áthaladó, csaknem 1200 kilométer hosszúságú villamosenergia-kábelről, amely Grúzián és Románián keresztül kötné össze Azerbajdzsánt Magyarországgal.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Azerbajdzsán tervei szerint a szélerőművekből származó villamosenergiát juttatná így el Európa távolabbi részeibe, a tranzitországok között pedig Magyarország és Románia a két legfontosabb állomás.

Klaus Iohannis román elnök hivatala pénteken közleményben tudatta, hogy a négy ország közötti megállapodás biztosítja a “pénzügyi és műszaki keretet” a tenger alatti villamosenergia-kábel projekthez.

A közlemény szerint az új vezetékrendszer célja az európai energiaellátás stabilitásának biztosítása, ezáltal pedig a regionális energiabiztonság növelése. A rendszer a háború okozta energiaválságra is megoldást lehet – írja a Sky News.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is üdvözölte a megállapodást, melyről úgy vélekedett, hogy a nyugat-balkáni energiaellátásban is fontos szerepe lehet, csakúgy, mint Ukrajna újjáépítésében. Azerbajdzsán nem csupán áram, de gáz terén is egyre fontosabb exportőre az EU-nak.