Eurostat: Magyarországon a legolcsóbb berúgni az unióban

Fotó: Flickr/Jason Hyde
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 3. - 20:52

Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) hétfőn nyilvánosságra hozott összesítéséből kiderült, hogy Magyarországon volt a legalacsonyabb az alkoholtermékek ára 2020-ban.

Sok esetben kifejezetten drágának tűnnek az alkoholos termékek Magyarországon, ám ha az Európai Unió területén körbenézünk, nálunk lehet a legolcsóbban megúszni egy italozós estét.

Mint a HVG is beszámolt róla, az Eurostat frissen nyilvánosságra hozott jelentéséből ugyanis kiderült, hogy az egész Európai Unióban Magyarországon lehet a legolcsóbban alkoholhoz jutni.

Magyarországon ugyanis a szeszes italok ára az uniós átlag mindössze 73 százalékára mérhető, így egy százalékponttal megelőztük a szintén olcsó alkoholról híres Romániát.

Az „olcsósági lista” harmadik helyét Bulgária foglalja az Európai Unióban, ott az uniós átlag 81 százaléka az árszínvonal-index, ami 8 százalékponttal több a magyarnál.

Az Európai Unió területén a legdrágábban Finnország árulja alkoholos termékeit, az uniós átlag 193 százalékába kerül a szeszes ital a skandináv országba.

A finneket a drágasági dobogó két fokán Írország és Svédország követi, előbbi esetében az uniós átlag 181 százaléka, utóbbi esetében az átlag 166 százaléka az árszínvonal-index.