Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $
Illusztráció

Magyarázó: GTA 6, avagy a játékipar legnagyobb szivárgása

Szerző: Borbély Fanni

Napok óta lázban tartja a gamervilágot a GTA 6-szivárgás, jó okkal: a játék már nagyon régóta fejlesztés alatt áll, ám a Rockstar vajmi kevés információt oszt meg a várva várt következő részről.

not image

Borbély Fanni

2022. szeptember. 20 - 22:32

Az elmúlt napok történései után nem is igazán lehetne másról beszélni, mint a Grand Theft Auto 6 kiszivárgott információiról, és mindenkiben joggal merülnek fel azok a kérdések, hogy

Soron kívül Új mélypontra süllyedt a fogyasztói hangulat Németországban, mi lesz ezután?
  • Hogyan történt?
  • Mi szivárgott ki?
  • Mi volt a Rockstar reakciója?

Most elhoztunk minden, de minden információt, amit a játékipar kétségkívül legnagyobb szivárgása kapcsán tudni lehet. Mielőtt azonban belevágnánk, fontos megjegyezni, hogy a Rockstar a szivárgás hírére szinte azonnal lépett és minden létező platformról megpróbálta töröltetni a kiszivárgott felvételeket, mi pedig úgy tartjuk etikusnak e beszámolót, ha eleget teszünk a fejlesztők kérésének és ebben a cikkben nem mutatjuk be a szóban forgó felvételeket.

Nos, hogyan is történt ez a szivárgás?

Szeptember 18-án, vasárnap egy “teapottuberhacker” nevű felhasználó több mint 90 videót tett közzé a GTAforums.com-on a hosszú évek óta fejlesztés alatt álló játék felvételeiből. A felhasználó állította, hogy oly módon jutott hozzá a felvételekhez, hogy feltörte a Rockstar belső Slack-beszélgetéseit, ezzel együtt pedig a játék forráskódjához is hozzájutott, természetesen illegális módon.

A hacker még aznap frissítette posztját és arra utasította a Rockstar, vagy a Take-Two Interactive bármely alkalmazottját, hogy lépjen kapcsolatba vele e-mailben, mondván, “tárgyalni szeretnék egy üzletről” – ám a hacker egészen idáig nem frissítette a bejegyzést.

Tulajdonképpen mit is láttunk a nyilvánosságra került felvételeken?

A több mint 90 videót tartalmazó pakkban szereplő felvételek összesen mintegy egy órányi (erősen hiányos) GTA 6 játékmenetet mutattak be. A felvételek valódiságát pedig az támasztotta alá a fórumozók körében, hogy két olyan kulcsfontosságú részletet is láthattunk, melyek tökéletesen egybevágtak a Bloomberg idén megjelent, a játékról szóló jelentésében írtakkal.

Az egyik ilyen például az, hogy az összes játékmenet Vice Cityben játszódott – épp úgy, ahogy azt korábban a Bloomberg is írta. A lap jelentésében az is szerepelt annak idején, hogy a GTA 6-ban a játékosok két karaktert, egy férfit és egy nőt fognak majd irányítani, akiket egyfajta Bonnie és Clyde típusú párosításnak szántak a fejlesztők.

A kiszivárgott játékrészletben pedig a jelentésben írtakhoz hasonlóan egy férfi és egy női karaktert is lehetett irányítani, a felvételek tanúsága szerint pedig a férfi karakter neve Jason, a női karakter neve pedig Lucia.

A kiszivárgott felvételeken továbbá látható volt, hogy a karakterek képesek guggolni, vagy épp hason feküdni, ami máris újdonságként hat, hiszen a GTA 5-ben egyik tevékenységet sem lehet elvégezni, kivéve a guggolás esetében, de az is csak akkor működik, ha egy alacsonyan fekvő tárgy mögé húzódunk.

A fenti két elem arra utal, hogy a GTA 6-ban különös figyelmet fordíthatnak a lopakodásra, főként azért is valószínű ez, mert a felvételeken olyan mechanikákat is láthattunk, melyekkel fel lehet szedni a testeket, majd nagy valószínűséggel el is lehet őket rejteni.

Mit mondott a hacker és mi volt a Rockstar reakciója?

A videókat feltöltő hacker azzal is megfenyegette a Rockstart, hogy kiszivárogtatja a Grand Theft Auto V és a Grand Theft Auto VI fejlesztés alatt álló forráskódját, ami érthető módon elég nehéz helyzetbe hozta a céget.

Az ilyen jellegű szivárogtatások ugyanis nem csupán a bizalmas információk kiszivárgása miatt károsak a fejlesztők számára, hanem azért is, mert egy ilyen kiszivárgás már a megjelenés előtt negatívan befolyásolhatja a játék megítélését a játékosok körében.

A Rockstar egy hivatalos közleményben ítélte el a történteket és fejezte ki végtelen csalódottságát, amiért a rajongók ily módon nyerhettek első körös betekintést a fejlesztés alatt álló játékba.

“Nemrég hálózati behatolást észleltünk, melynek során egy harmadik fél illegális módon hozzáfért és bizalmas információkat töltött le rendszereinkből, köztük a GTA 6 korai fejlesztési fázisának felvételeit. Rendkívül csalódottak vagyunk, hogy a következő játékunkkal kapcsolatos részleteket ily módon osztották meg veletek. A következő Grand Theft Auto játékon végzett munkánk a tervek szerint folytatódik, s továbbra is ugyanolyan elkötelezettek vagyunk, mint eddig, hogy olyan élményt nyújtsunk nektek, játékosainknak, mely valóban felülmúlja elvárásaitokat.”

A közlemény szövegéből azonban egy rendkívül pozitív dolog is kiderült a szemfüles játékosok számára, nevezetesen, hogy “csalódottak vagyunk, hogy a következő játékunkkal kapcsolatos részleteket ily módon osztották meg veletek”: magyarul, tényleg a GTA 6 lesz a Rockstar következő megjelenése.