Egyelőre bírja a magyar ipar az energiaválságot

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 3. - 22:13

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) októberben 53,1 pontra emelkedett a szeptemberi 52,1 pontról, ami azt jelenti, hogy a megemelkedett áram- és gázárak, valamint az ellátási nehézségek még nem hatottak negatívan a magyar ipar működésére.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexben szereplő vállalatvezetők ismét kedvezőbbnek ítélték meg aktuális helyzetüket, mint az előző hónapban, az index sorozatban hetedik hónapban teljesített 50 pont felett – olvasható a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság közleményében, amit a Portfolio hírportál szemlézett.

A BMI indexben az előző havi 52,1 ponthoz képest növekedést látunk, de az 53,1 pontos októberi index elmarad a nyári számoktól és az eurózóna iparának teljesítményétől is.

A bővülés tempója erősödött, a BMI-t alkotó részindexek továbbra is pozitív képet vázolnak fel – az új rendelések mennyisége dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége pedig még mindig erős növekedési ütemet mutat. A termelt mennyiség erősebb ütemben bővült, a foglalkoztatottság alindexe két hónappal ezelőtti szűkülő üteme megfordult.

A szállítási átfutási idő értéke ezúttal némileg csökkent, és továbbra is nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra – írta a lap.