Clouds
21 Budapest
Dollár
357,21 Ft
Euró
388,42 Ft
Font
442,28 Ft
Bitcoin
23,023 $

Új légvédelmi rendszerek érkezhetnek Magyarországra

A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászrepülõgépei gyakorló elfogást hajtanak végre Litvánia légterében 2022. szeptember 21-én. A magyar kontingens harmadik alkalommal védi a balti országok légterét. MTI/Ujvári Sándor
Belpolitika
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában osztott meg érdekes részleteket a haderő jövőbeli fejlesztéseiről, amelyek az elkövetkező években érkeznek.

Az államtitkár elmondta egyebek mellett, hogy a Magyar Honvédség és azon belül is a légvédelem fejlesztése kiemelt fontosságú, amelyet a szomszédunkban zajló háború is megmutatott – szemlézte az interjúból az Infostart.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

„Nagyon fontos része lesz a haderőfejlesztésnek a légvédelem, a radarok és radarrendszerek fejlesztése, hiszen a szomszédban háború zajlik és ennek súlyos következményei vannak”

Vargha ennek kapcsán elmondta, jelenleg csak szovjet típusú KUP rakétáink, valamint Mistral-rakétarendszerünk van, ezért szükség lesz nagyobb hatótávú, korszerűbb eszközökre. Ezzel kapcsolatban pedig fontos bejelentést tett:

Hamarosan a Honvédséghez érkezik a norvég-amerikai közös fejlesztésű NASAMS-rendszer, valamint folyamatban van az izraeli radarok, az ELTA-rendszer beszerzése is. Varghának ráadásul a Gripenek kapcsán is volt jó híre:

„A Gripen vadászgépek lízingje 2026-ban úgy jár le, hogy lesz lehetőség megvásárolni jutányos, maradványos áron. Döntés még nincs a megvásárlásukról sem, de a tapasztalataink szerint a Gripenek kiváló repülőgépek”

Az államtitkár kifejtette, hogy a Gripenek nemcsak hazánk légtérvédelmét látják el, hanem Szlovéniáét is, valamint négy gép korábban Litvániában is állomásozott. Vargha megjegyezte:

„A legfrissebb V4-es tervek szerint Csehország, Lengyelország és Magyarország is csatlakozik Szlovákia légtérvédelmi támogatásához, mert északi szomszédunk átmenetileg vadászgéphiányban szenved”

Vargha megemlítette azt is, hogy az aktív, valamint a tartalékos katonák létszámát is növelni szeretnék – a harcoló alakulatok létszámának növelésére pedig részben átcsoportosítással lesz lehetőség, részben pedig a határvédők közül hívhatják vissza a Honvédség katonáit.