A magasabb minimálbér nem egyenlő a létszám leépítéssel

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. január 19. - 12:41

Sikeres megállapodások zajlanak a munkavállalói képviseletek és a vállalatok között, úgy tűnik a garantált bérminimum-emelés nem hozta magával a létszám leépítések megnövekedését.

A vállalkozásoknak azonban nincs egyszerű dolgok, mivel a bérfeszültségek elkerülése érdekében a legtöbb munkavállaló fizetését meg kell emelniük, hogy ezzel is elkerüljék a konfliktusok és felmondások lehetőségét.

Így a minimálbérek hatására sehol sem várhatóak elbocsátások, sőt, a legtöbb cég nyitott a béremelés opciójával kapcsolatban, a létszámhiány ezzel szemben jelentős kihívást okoz a munkaadók számára, mivel az általános munkaerőhiány mellett gondot okoznak a koronavírusos, téli szezonális megbetegedések miatti kiesések is. 

Bár érdekes módon nem a COVID-19 esetszámai okozzák a legtöbb kiesést, hanem inkább az, hogy amíg a járvány előtt sokan náthásan, betegen is munkába álltak, ma ezt már negatív teszttel sem tehetik meg, hiszen ha a legenyhébb tüneteket tapasztalják a dolgozók, otthon kell maradniuk.

Egy másik probléma, ami felütötte a fejét, hogy a csaknem 20 százalékos béremelések kitermelése némely vállalatoknál kihívást jelent, ennek orvoslására a beruházások elhalasztását vagy a fokozatos, de nem szignifikáns áremelést vezették be – írta a Magyar Nemzet.

Ezen felül a bértorlódás megfelelő kezelése is fontos szempont, mivel kis számban voltak olyan tapasztalatok is, hogy a bérminimum emelés miatt a fizetésük csak 1-2 ezer forinttal haladja meg a középfokú végzettséghez kötött kötelező legkisebb bért.