Clouds
21 Budapest
Dollár
353,69 Ft
Euró
384,70 Ft
Font
434,16 Ft
Bitcoin
27,564 $

A Magas- és Liptói-Tátrában 4-es fokozatúra emelték a lavinaveszélyt

Fotó: MTI/Komka Péter
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A lavinaveszéllyel nagyon gyorsan még komolyabb lett a helyzet: korábban is jelezték, hogy a lavinaveszély fokozódik, ám most minden látogatót figyelmeztetnek.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Tátrai Nemzeti Park és a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat közös figyelmeztetést adott ki a tartós havazás és erős szél miatt, mely lavinaveszéllyel fenyeget. Most azonban egy újabb figyelmeztetést adott ki a Hegyi Mentőszolgálat.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

“A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ma délután a Magas- és Liptói-Tátrában 4-es fokozatúra emelte a lavinaveszélyt, és az erős szélre hívja fel a turisták figyelmét. A HZS figyelmezteti a magashegyekbe látogatókat, hogy a MAGAS- és LIPTÓI-TÁTRÁBAN 4-es fokozatú, vagyis NAGY lavinaveszély alakult ki!

“Ezeken a területeken az elmúlt időszakban 30-70 cm friss hó hullott, amely a nagyon erős észak-nyugati áramlásnak köszönhetően elsősorban a déli, keleti és délkeleti tájolású területeket érintette. Különösen veszélyesek a gerincek szélárnyékos oldalai a hágók alatt, a sziklafalak és számos meredek (30° feletti meredekségű) lejtő, ahol a lavinák már kismértékű többletterhelés esetén is elindulhatnak.”

“Ezeken a helyeken a szél által összefújt hóból instabil, egymáshoz nem megfelelően tapadó hórétegek és hópárkányok alakulhatnak ki. A következő időszakban közepes és nagy spontán lavinák, főként porhólavinák elindulása várható.”

“Pénteken és szombaton 1400 m tengerszint feletti magasság felett erős, 70-85 km/h-s átlagsebességű szél várható, amely 110-135 km/h-s, azaz orkán erősségű széllökésekkel jár. A hegygerinceken a szél átlagsebessége 90-105 km/h körül várható, 135-160 km/h-s, azaz szélvihar erősségű széllökésekkel.”

“A Hegy Mentőszolgálat a magas lavinaveszély és az erős szél miatt nem javasolja a magashegyi terepen vagy a hegy lábánál történő mozgást. A Liptói-Tátrában a Zsári menedékház egyelőre február 5-ig, vasárnapig a jelentős lavinaveszély miatt ideiglenesen zárva van. Az Alacsony-Tátrában, a Nagy- és Kis-Fátrában 3-as fokozatú, fokozott lavinaveszély van érvényben.”