Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Magára vállalta a Boko Haram a több száz nigériai iskolás elrablását

Maiduguri, 2018. március 22. A Boko Haram iszlamista szervezet fogságából kiszabadult nigériai iskolás lányok egyikét viszi ölben egy katona Maiduguri repülõterén 2018. március 21-én, miután az emberrablók szabadon engedték õket az északkelet-nigériai Dapchiban. A terrorszervezet február 19-én ejtette foglyul a 110, tizenegy és tizenkilenc év közötti diáklányt Dapchi településen. A nigériai tájékoztatási miniszter 91 túsz visszatérésérõl számolt be. (MTI/EPA)
not image

Kulcsár Péter

2020. december 15. - 15:21

Az iszlamista szektás mozgalom több mint 300 iskolás észak-nigériai fiú elrablásáért felelős.

Az iszlamista szektás mozgalom több mint 300 iskolás észak-nigériai fiú elrablásáért felelős.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

Háromszáznál is több gyermek tűnt el abból a kankarai állami tudományos iskolából, amelyet felfegyverzett iszlamisták motorbiciklikkel vettek körbe. A terroristák tüzet nyitottak a környéken állomásozó biztonsági erőkre, akik viszonozták a lövéseket. Az eset következtében a diákok a közelben lévő erdőségekbe menekültek.

A terrorszervezet egyik vezetője azóta megerősítette a hírt az AlJazeerának, miszerint célzottan gyermekrablást akartak elkövetni. A mentőalakulatokat szombaton küldte ki a nigériai rendőrség és légierő a helyszínre, vasárnap pedig az eltűnt és elmenekült fiúk szülei gyűltek össze az iskola előtt demonstrálni annak érdekében, hogy találják meg gyermekeiket a hatóságok.

A támadást először az úgynevezett banditákra fogták, akik helyi fosztogatásokat és emberrablásokat szoktak végrehajtani, később viszont hamar bebizonyosodott, hogy a nagyjából száz fegyveres motoros valójában a Boko Haram terrorcsoport tagjai voltak.

Az elszökött gyerekek egy része a mai napig bujkál, néhányat azonban sikeresen elfogtak a terroristák. Őket valószínűleg kényszertáborokba szállíthatják majd, ahol iszlamista nevelést kaphatnak, és terroristákká képezhetik ki őket.

A közösségi médiában azóta felkapták a #BringBackOurBoys hashtaggel ellátott üzeneteket, amelyben azt követeli az internet népe, hogy a hatóságok találják meg az elkóborolt fiúkat, és vigyék őket vissza szüleikhez.