Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Lövöldözés történt a nyugati határnál, embercsempészt keres a hatóság

Fotó: Járõrözõ lengyel határõr a fehérorosz határon, Polowce környékén 2021. december 17-én. A Fehéroroszország felõl érkezõ migrációs nyomás miatt a lengyel határõrség támogatására mintegy 12 ezer katonát mozgósítottak. Az év eleje óta csaknem 40 ezer, sok esetben a fehérorosz egyenruhások által támogatott határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határon. MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

Czinder Tímea

2022. január 19. - 07:30

A bevándorlókat és a másik elkövetőt már elfogták.

Akciófilmbe illő jelenetek zajlott a nyugati határnál: osztrák határőrök rutinellenőrzés miatt intettek le egy furgont, a sofőr azonban megállás helyett a gázra taposott, és áthajtott az egyik határőr lábán. Az autóvezető áttörte az osztrák-magyar határon álló sorompót, majd kiugrott az autóból, és Magyarország felé menekült. Két katona autóval vette üldözőbe, ekkor lőtt rájuk a menekülő férfi.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

A reggeli órákban nem mindennapi képek fogadták a határmenti Szentpéterfa lakóit. A Vas megyei faluba a Terrorelhártási Központ embereit mozgósították, akik feltehetően a szökevény férfit keresték. Több tucat rendőr, páncélautók, drónok és keresőkutyák segítették a nyomozást.

Ahogy a Híradó is beszámolt, a megállított furgonban tizenkét afgán bevándorlót szállított Ausztriába egy moldáv embercsempész páros. Egyiküket, egy 22 éves férfit még aznap elfogták, társát, egy 26 éves férfit azonban még mindig keresi a hatóság.

Az osztrák hatóságok szerint új szintet jelent az illegális bevándorlás elleni küzdelemben, hogy éles fegyvert használt egy embercsempész. Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója is arról beszélt, a határt szigorúan őrzik, ezért a bűnözők egyre agresszívebbek.

„A Balkánon, tudjuk azt már régóta, hogy ott viszonylag egyszerűen lehet bevásárolni kézigránáttól kézi lőfegyverekig, nem túl nagy befektetéssel. Az azonban, hogy most Ausztriáig ment valaki egy éles lőfegyverrel az autójában, az azért egy figyelmeztető jelzés mindenki számára”

– fogalmazott a szakértő.

A környéken élőket az utóbbi időben többször látták mozogni az embercsempész banda tagjait, de a lövöldözés után nagyon megrémültek. Egyre több a hasonló incidens, a déli határnál is lövöldözés tört ki, mikor a magyar katonák egy gyanús autót akartak megállítani, a sofőr azonban megpróbált elütni egy katonát. Ott a járőrnek kellett tüzet nyitnia a kocsira.

„Megfelelő szigorral fogunk fellépni mind az embercsempészek ellen, mind pedig azok ellen, akik a rendőrökre támadnak”

– jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter.

Azt is hozzátette, tudják, ki a fegyveres bűnöző, és el fogják fogni.