Lovaggá ütötték Jacinda Ardern volt új-zélandi miniszterelnököt

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gabriel Monnet
Ausztrália és Óceánia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Jacinda Ardern korábbi új-zélandi miniszterelnök az egyik legmagasabb új-zélandi állami kitüntetésben részesült, s a lovagi cím női megfelelőjét, a Dame lovagi előnevet viselheti ezentúl.

A CNN jelentése szerint Jacinda Ardern volt új-zélandi vezetőt, aki az év elején lemondott posztjáról, lovaggá ütötték, mely az ország egyik legmagasabb kitüntetésének számít, így ezentúl a lovagi cím női megfelelőjét, a Dame lovagi előnevet viselheti.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

Chris Hipkins miniszterelnök hétfőn jelentette be a kinevezést a király születésnapja alkalmából tartott állami ünnepen: Ardern azon 182 kitüntetett között van, akik az országért tett hozzájárulásukért különböző kitüntetéseket kaptak. Hipkins közleménye így szólt:

„Miután 2017 és 2023 között miniszterelnökként szolgált, Dame Jacinda Ardernt az Új-Zélandért végzett szolgálatáért ismerjük el, melyet a modern idők legnagyobb kihívásai alatt végzett, melyekkel országunknak szembe kellett néznie. A 2019-es terrortámadásokra és a Covid-19 világjárványra adott új-zélandi válaszlépések koordinálása egy intenzív kihívásokkal teli időszakokat jelentett a 40. miniszterelnökünk számára, mely időszak alatt saját szememmel láttam, hogy az Új-Zéland iránti elkötelezettsége abszolút megmaradt.”

Ezzel Ardern megkapja az Új-Zélandi Érdemrend Dame Grand Companionja címet. Az 1996-ban alapított Érdemrendet bármely területen azoknak ítélik oda, akik „érdemi szolgálatot tettek a koronának és a nemzetnek”, vagy akik „kiemelkedésükről, tehetségükről, hozzájárulásukról vagy más érdemeikről” ismertek.

A rangos kitüntetés kapcsán Radio New Zealandnak (RNZ) adott nyilatkozatában Ardern úgy fogalmazott:

„Kételyeim voltak annak kapcsán, hogy elfogadjam-e ezt az elismerést. Annyi mindenen mentünk keresztül nemzetként az elmúlt öt évben, ami mindannyiunkról szólt, nem pedig egy személyről. De ezt már nagyon sok kiwitől hallottam, akiket az évek során arra bátorítottam, hogy fogadjanak el egy kitüntetést. Így számomra ez egy módja annak, hogy köszönetet mondjak – a családomnak, a kollégáimnak és azoknak az embereknek, akik támogattak abban, hogy elvállaljam életem legnagyobb kihívást jelentő és egyben leghálásabb szerepét.”

Amikor Ardern 2017-ben, 37 évesen lett az ország miniszterelnöke, s ő volt Új-Zéland harmadik női vezetője és a világ egyik legfiatalabb vezetője. Egy éven belül ő lett a világ mindössze második vezetője, aki hivatali ideje alatt hozta világra gyermekét. Hivatali idejét több válság is meghatározta, köztük a christchurchi terrortámadás, egy halálos vulkánkitörés és a világjárvány. Hamarosan pedig progresszív globális ikonná vált, akire azért fognak emlékezni, mert empátiával vezette át Új-Zélandot ezeken a válságokon.