Cunami veszélye miatt adtak ki riasztást a tongai vulkánkitörés után

Fotó: Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Földi Obszervatóriuma által 2019. november 17-én készített és november 28-án közreadott műholdfelvétel egy újonnan felszínre került szigetről a Tonga-szigetcsoport közelében. A közeli vulkán kitörésével egy apró sziget elmerült, egy másik, az előzőnél háromszor nagyobb viszont kiemelkedett a vízből. A helyi geológiai szolgálat szerint új sziget mintegy 100 méter széles, 400 méter hosszú, és alig 120 méterre fekszik elsüllyedt elődétől, a Lateiki-szigettől. Az új sziget egy 18 napig tartó víz alatti vulkanikus tevékenység és földrengések sorozata után emelkedett a felszínre. MTI/EPA/NASA Földi Obszervatóriuma
not image

Takács Petra

2022. január 15. - 08:46

Új-Zéland cunami veszélye miatt adott ki riasztást a tongai vulkánkitörés után, ami miatt az embereknek nagyon óvatosnak kell lenniük.

Korábban cunami-riadót rendeltek el Tonga szigetének teljes területére, miután a Hunga Tonga Hunga Ha’apai névre keresztelt víz alatti vulkán több erőteljes kitörést is produkált. A szakemberek folyamatosan figyelik a helyzetet, és méréseket végeznek az aktivitás miatt.

A Sputnik beszámolója szerint Új-Zéland Nemzeti Vészhelyzet-kezelő Ügynöksége szombaton országos szökőár-riasztást adott ki, miután a tenger alatt működő vulkán újra működésbe lépett, és az rengéseket generált.