Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

Londonban eltávolítják a rabszolga-kereskedelemhez köthető műemlékeket

London, 2017. augusztus 6. Galamb lépdel a londoni városháza, a Guildhall elõtti téren, mielõtt a férfiak maratonversenyének mezõnye elhalad az épületnél a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon 2017. augusztus 6-án. (MTI/EPA pool/Ian Langson)
not image

Kulcsár Péter

2021. január 24. - 02:04

London városi tanácsa csütörtökön úgy döntött, el fogják távolítani az ünnepi ceremóniák központi épületének számító Guildhall városházából azokat a szobrokat, amelyek összefüggésbe hozhatóak a rabszolgatartással.

A döntés feltehetően a 2020-as Black Lives Matter mozgalom nyomására születhetett meg – adta hírül a Reuters. A tavaly nyári tüntetéssorozatok alkalmával Bristolban ledöntötték az egyik történelmi jelentőségű brit államférfi szobrát, mivel korábban rabszolga-kereskedelemmel foglalkozott.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

A demonstrációk után Londonban külön testületet hoztak létre, amelynek fő célja a rasszizmussal szembeni harc lett. A bizottság az elmúlt hónapokban felülvizsgálta a brit tereken és parkokban lévő szobrokat is, végül elhatározták, hogy a középkori Guildhall épületében található két műemléket, a William Beckfordról és John Cassról készült alkotásokat fogják eltávolítani.

Mivel a szóban forgó két történelmi személyiség élete során többször is aktívan részt vett a rabszolgák Nagy-Britanniába való szállításával, ezért London város integritásának megőrzése érdekében eltüntetik szobrukat a nyilvánosság szeme elől.

Cass parlamenti képviselő volt az 1700-as évek elején, és többszöri alkalommal értékesített afrikai rabszolgákat. Beckford a 18. században kétszer is London polgármestereként tevékenykedett, miközben jamaicai ültetvényeken termesztett dohányt és gyapotot, ahol rabszolgák dolgoztak.

Tavaly komoly feszültség alakult ki a brit döntéshozók körében, a Konzervatív Párt elnöke, egyben az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson azzal vádolta meg a szobrokat döntögető tömegeket, hogy saját történelmüket másítják meg, és tetteikkel tönkreteszik a városuk látképét.

A Black Lives Matter mozgalom helyi képviselői azonban elégedettek azzal, ami jelenleg történik, továbbá arra buzdítják a polgármestereket, hogy vizsgálják meg az összes szobrot és emlékművet, és mihelyst kérdéses múlttal rendelkező személyiségre bukkannak, távolítsák el őket a terekről és a múzeumokból.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.