Dollár
387,15 Ft
Euró
394,76 Ft
Font
467,55 Ft
Bitcoin
23,907 $

Brit külügyminiszter: a Nyugat túl keveset költött védelmi célokra, mely hozzájárult ahhoz, hogy Putyin lerohanja Ukrajnát

Fotó: MTI/EPA/Action Press Pool/Georg Wendt
not image

Borbély Fanni

2022. július 3. - 02:49

Az Egyesült Királyság külügyminisztere szerint a Nyugat védelmi célú alulköltekezése volt az egyik ok, ami miatt Putyin háborút indíthatott Ukrajna ellen.

Liz Truss, az Egyesült Királyság külügyminisztere a Sky Newsnak nyilatkozva kijelentette, az egyik ok, amiért Oroszország képes volt megszállni Ukrajnát az az, hogy a Nyugat túl keveset költött a védelmi célokra.

Soron kívül Dancing with the Stars 3: hihetetlen bejelentések, Kulcsár Edina, Rubint Réka, Csobot Adél is elindul

Truss hangsúlyozta, már a háború kezdetén is arról beszélt, hogy az “egész szabad világnak” és a nyugati szövetségeseknek is komolyabban kell összpontosítaniuk az elrettentésre, s több figyelmet kell fordítania a védelemre, meglátása szerint ugyanis jobb megelőzni a problémát.

Megjegyezte, Putyin már megtanulta azt a leckét az alulköltekezés kapcsán, hogy akár meg is támadhat egy szuverén országot, a Nyugat pedig nem engedheti, hogy ez újra megtörténjen. A brit fegyveres erők állományáról, valamint arról, hogy már a seregben is arról beszélnek, hogy túl kevesen vannak, azt mondta:

“Azt mondanám, hogy a katonai képességek igen széles skálájára van szükségünk ahhoz, hogy képesek legyünk megbirkózni az előttünk álló kihívásokkal és fenyegetésekkel. Legyen szó akármilyen kiberfenyegetésről, szárazföldi, vagy tengeri fenyegetésekről, tartjuk az egyensúlyt. Ettől függetlenül természetesen tovább kell fejlődnünk, mert korábban soha nem gondoltuk volna, hogy egy ilyen háborúnak leszünk szemtanúi Európában.”