25 százalékkal drágult a liszt a hazai élelmiszerüzletekben

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 5. - 16:53

Negyedével többe kerülnek az Aldi, Lidl, Penny és Tesco áruházakban a pékáruk, a tészták szintén drágulásnak indultak.

A G7 fogyasztói kosarának elemzéséből kiderült, makrogazdasági szinten már tavasz óta a csapból is az folyik, hogy a járvány után meglódul az infláció, emellett a sütőipari szakmai szervezetek is (szokás szerint) a liszt jelentős drágulását vetítették előre.

A lap munkatársai szeptember 30-án az Aldiban tapasztalták először azt, hogy egy év változatlanság után 119-ről hirtelen 149 forintra emelkedett a liszt ára, vagyis a tavalyinál sokkal nagyobbat, 25 százalékot ugrott – írta a lap.

A Lidlben, a Penny Marketben és a Tescóban szeptember utolsó napján ugyan még találtunk 119 forintos lisztet (talán a megmaradt készletek kiárusítása folyik), de október elejére már a Lidlben is 149 forintba került a liszt.

A liszt drágulása három népszerű pékipari terméknél, a félbarna kenyérnél, a zsemlénél és a kiflinél még nem mutatkozik meg. A kenyér kilójának ára a három diszkontláncban (Aldi, Lidl és Penny Market) továbbra is 249 forint, a Tescóban pedig változatlanul 259 forint. A kakaós csiga sem mozdult meg, a négy üzletben továbbra is 1056 és 1112 forint között mozog egy kilóra vetítve.

Ezeken kívül csak egy olyan termék van a G7 fogyasztói kosarában, ami liszttel készül, mégpedig a spagettitészta. A lap minden hónapban az akció nélküli durumtészta egy kilóra vetített árát jegyzi fel, és ha esetleg többfajta vagy többféle kiszerelésű termék van, akkor mindig a legolcsóbbat nézi. Ezek alapján a négy boltban az árak eddig forintra megegyeztek, most azonban hirtelen szétszóródtak: Aldi 518 forint, Lidl 438 forint, Tesco 418 forint, Penny 338 forint.