Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,53 Ft
Euró
393,77 Ft
Font
457,11 Ft
Bitcoin
63,812 $

Már Linuxot is telepíthetünk M1 processzorral futó Apple számítógépekre

Az Asahi Linux az első olyan operációs rendszer, ami hibátlanul működik natívan az eredetileg macOS-re tervezett, M1 chippel üzemelő gépeken.

Apple
PC

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Asahi Linux fejlesztői bejelentették, elkészültek az új oprendszer alfa verziójával, ami bár problémamentesen feltelepíthető az Apple hordozható és asztali számítógépeire, még mindig rengeteg hibát tartalmaz, ezért arra intik a felhasználókat, óvatosan bánjanak a disztribúcióval.

A futtatáshoz nem szükséges feltörni jailbreakkel a kiválasztott MacBookot vagy Mac minit, továbbá a macOS-t sem befolyásolja, hiszen párhuzamosan működik mellette, miközben az olyan funkciókat is megtartja, mint például a FileVault, vagy éppen a Netflix 4K-ban történő streamelése. Soron kívül Kizuhant az ötödik emeletről egy kisgyermek Csepelen

Egyelőre csak a fejlesztőknek és a power júzereknek ajánlják az operációs rendszer aktív használatát, ám az elkövetkező napokban bővülhet a kompatibilitás, ezáltal egyre szélesebb körben alkalmazhatják az egyébként letisztult és könnyen kezelhető Asahi Linuxot.

Jelenleg nem kell más a disztribúció futtatásához, mint egy M1, M1 Pro vagy M1 Max lapkakészlettel ellátott gép, amelyen macOS 12.3, illetve annál újabb verzióval szuperál, és legalább 53 GB szabad tárhellyel rendelkezik.

A telepítő a macOS-hez hasonlóan megkérdezi, szeretnénk-e particionálni a merevlemezt, valamint az SSD-meghajtót, ezt követően szinte pillanatok alatt feldobálja a szükséges fájlokat és alkalmazásokat.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja