Üdülővárosba menekülhetett Kim Dzsongun a koronavírus-járvány elől

Vlagyivosztok, 2019. április 25. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalása közben a vlagyivosztoki Russzkij szigeten lévő Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019. április 25-én. MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij
not image

Kornis Vivien

2021. április 25. - 17:18

Bár az interneten keringő, nem megerősített pletykák Kim Dzsongun haláláról szólnak, egy hírügynökség szerint az észak-koreai diktátor egy üdülővárosba menekült a koronavírus-járvány elől.

A dél-koreai Newsis hírügynökség pénteken számolt be arról, hogy Kim különbejáratú vonatát Vonszan településen szúrta ki a hírszerzés, ami azt jelenti, hogy az üdülővárosba menekíthették a diktátort a koronavírus-járvány elől – írja a The Guardian.

A washingtoni székhelyű 38 North megfigyelő projektnek szintén sikerült műholdképeken elcsípnie a Kim Dzsongun számára fenntartott különleges vonatot az üdülővárosban. A szervezet szombaton közzétett jelentése szerint a vonat április 21-én és 23-án Vonszan vezetői állomásánál pihent – a megállót kizárólag Kim családja veheti igénybe. 

Bár a csoport szerint a vonat valószínűleg valóban a diktátor járműve, a Reuters ezt nem tudta biztosan megerősíteni, ahogy azt sem, hogy a vezető valóban Vonszanban tartókozkodna. 

Bár a vonat jelenléte önmagában nem bizonyítja az észak-koreai vezető tartózkodási helyét vagy mond el bármit az egészségi állapotáról, nagy súllyal esik a latba azoknak a jelentéseknek a megítélésekor, amelyek szerint Kim az ország keleti partvidékén található elit területén tartózkodik

– áll a 38 North jelentésében. 

A Kim egészségügyi állapotáról és tartózkodási helyéről szóló spekulációk április 15. után kaptak igazán szárnyra a közösségi oldalakon, hiszen a diktátor nem jelent meg az nagyapja és az országot alapító Kim Ir Szen születésnapjának évfordulójára rendezett eseményen. 

Három névtelen forrás szerint Kína szakértői csapatot küldött Észak-Koreába Kim Dzsongun támogatására, és a csoportban orvosok és egészségügyi szakemberek is helyet kaptak.