Kim Dzsongun elismerte, Észak-Korea történetének legnagyobb válságát éli meg

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2020. május 24-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke felszólal az észak-koreai munkapárt központi katonai testületének ülésén Phenjanban. MTI/EPA/KCNA
not image

Kulcsár Péter

2021. április 8. - 07:10

A kommunista diktatúra vezetője a legutóbbi nagyszabású találkozón megtört, és beismerte pártja képviselői előtt, hogy súlyos gazdasági recessziók fenyegetik az országot.

Szakértők szerint Kim Dzsongun tíz éve tartó uralkodásának legnehezebb időszakára számíthat az elkövetkező hónapokban, ugyanis a koronavírus-járványhoz köthető lezárások alapjaiban forgatták fel az egyébként is gyenge lábakon álló észak-koreai gazdaságot.

A Koreai Munkapárt keddi tanácskozásán Kim Dzsongun arról beszélt, legfőbb céljuk, hogy krízis közben is növeljék az állampolgárok életszínvolát, egyúttal hozzátette, ez korántsem lesz könnyű feladat, mivel a vezetőségnek és a párttagoknak komoly kihívásokkal kell szembenézniük – írta a CTV News.

A diktátor arra buzdította a kongresszust, hogy gyorsított eljárásban hozzák meg a döntéseket – tette ezt meg annak apropóján, hogy az Egyesült Államok Dél-Koreával és Japánnal együtt azon dolgozik, hogy elejét vegyék az észak-koreai nukleáris teszteknek.

Keddi beszédében Kim Dzsongun kritizálta a Koreai Munkapárt tősgyökeres tagjait, akiket felelősségre vont a problémákért, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőben eltérő módon járjanak el, máskülönben szankciókra számíthatnak.

A gazdasági válság után Kimnek nem maradt semmije, amit felmutathatna diplomácia terén, és már annak az időnek is vége, amikor Donald Trump amerikai elnökkel évente pózolhatott igazi trashcelebként.

Kérdéses tehát, mi lesz Észak-Korea sorsa a közeljövőben, egy dolog azonban már biztos – a világ egyik legelmaradottabb, legszegényebb országában az emberek milliószámra halhatnak bele továbbra is abba, hogy el kell viselniük a Kim-diktatúra elnyomását.