Egy hónap után kirúgta gazdasági vezetőjét Kim Dzsongun

Phenjan, 2021. február 10. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke (k) az észak-koreai kommunista állampárt központi bizottságának ülésén Phenjanban 2021. február 9-én. MTI/EPA/KCNA
not image

Nagy Noel

2021.február.12 - 17:16

Menesztette Észak-Korea gazdasági vezetőjét Kim Dzsongun legfelsőbb vezető, mindössze egy hónappal a kinevezését követően, és az egész kabinetjét leteremtette, hogy nem voltak elég innovatívak a legújabb ötéves terv céljainak megfogalmazása során.

Csütörtökön ért véget a Munkáspárt négynapos plenáris ülése, melynek során Kim felvázolta terveit a Dél-Koreával és más államokkal való viszonyára vonatkozóan, és számos pártbéli és országbeli problémákra is felhívta a figyelmet – írja állami forrásokra támaszkodva az NK News.

Mint arról korábban írtunk, egy ritka beismerésben a rettegett diktátor megemlítette, hogy kudarcot vallottak a korábbi gazdasági tervek, ezért teljesen új alapokra kell helyezni Észak-Korea gazdaságát. Phenjan nem véletlenül aggódik, hiszen a járvány miatt le kellett zárni a legfőbb kereskedelmi partnerükkel, Kínával közös határt, és a szankciók miatt annyi külföldi segítség sem érkezik.

Kim pedig nem is kímélte a saját kormányát, különösen a gazdaságért felelős részleget, akiket azzal vádolta, hogy olyan gazdasági tervet dolgoztak ki, amely nem tér el különösebben az előzőektől, amiket a vezető csak „minden szektort érintő katasztrofális kudarcnak” bélyegzett.

Ebből kifolyólag a vezető menesztette Kim Tu Ilt, az eddigi gazdasági vezetőjét, akit még januárban nevezett ki a gazdasági ügyek élére. Helyette O Szu Jungot jelölte, aki már régóta az észak-koreai törvényhozók között szerepel gazdasági területen.

„Az erre az évre előterjesztett gazdasági terv nem tükrözte megfelelően a párt ötletét és politikáját, hiányoztak belőle a tiszta taktikák és az innovációk. A kabinetnek nem sikerült feltérképezni a kulcsfontosságú gazdasági területeket, és szinte gépiesen rakták össze a számokat, amelyeket a miniszterek terjesztettek elő. Ebből kifolyólag egyes szektorok irreálisan előnyben részesítettek, míg másoknak túl könnyen elérhető célokat fogalmaztak meg”

mondta Kim Dzsongun a pártkongresszuson.

Az állami televízióban pedig ezt meg is mutatták a lakosság számára, ahogy Kim idegesen kiabál a kabinetjével, újjal mutogat egyes miniszterekre, és csapkodja a pódiumot a beszéde közben. Tervei szerint Észak-Korea gazdaságát önellátóvá alakítaná, mely nem szorulna rá úgy az importokra, mint eddig.